Utrecht,
25
augustus
2017
|
10:42
Europe/Brussels

Maastricht en Londen populairste treinbestemming

De favoriete bestemming voor een spontane treinreis in Nederland is met stip op nummer 1 Maastricht. Gevolgd door Amsterdam en Leeuwarden. Op de vraag: “Waar ga je naartoe als je spontaan een buitenlandse treinreis aangeboden krijgt?” valt de keuze op Londen, gevolgd door Berlijn en Parijs. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van NS onder 1000 Nederlanders in de leeftijdscategorie 15 tot 70 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat voor ongeveer driekwart van de Nederlanders een uitje onderweg al begint. Hieruit blijkt dat het vervoer een grote rol speelt in de totale reisbeleving. Daarnaast geeft 82 procent aan de reis als een leuk onderdeel van het uitje te ervaren. 71 procent vindt de reis zelfs net zo belangrijk als de bestemming. Het vervoer wordt bij voorkeur ruim van te voren geregeld.

Spontaniteit

Naast het vervoer regelt het merendeel van de ondervraagden een uitje of een weekendje weg ook graag van te voren. Toch geeft ruim driekwart aan van spontane acties te houden en 72 procent gaat meteen mee als ze spontaan een uitje aangeboden krijgt. Deze tegenstrijdigheid omtrent verrassen is vaker te herkennen in het onderzoek. Waarschijnlijk willen Nederlanders wel verrast worden, maar dan willen zij wel weten waar de reis heen gaat. Volgende week start NS een nieuwe merkcampagne waar het spontaan op reis gaan centraal staat.

Inspiratie en vervoerstips

Wat houdt ons tegen om spontaan op reis te gaan? Vaak ontbreekt het Nederlanders aan inspiratie, maar ook het missen van de voorpret bij een spontaan uitje kan een reden zijn om de stap niet te zetten. Om het gebrek aan inspiratie op te vullen zijn tips voor weekendjes weg of dagjes uit zeer welkom. NS biedt reizigers deze tips al via onder andere ns.nl/dagje-uit, waar je de mooiste wandelingen en stedentrips vindt. Naast inspiratie voor de bestemming zijn ook vervoerstips gewenst. Voor avontuur hoeft niet altijd buiten de landsgrenzen gezocht te worden. Zo geeft 91 procent aan dat in Nederland genoeg te ontdekken valt. Voor een spontaan uitje is een weekend weg in eigen land het populairst. Een stedentrip of een weekend weg in Europa volgt.