Utrecht,
30
juni
2023
|
14:04
Europe/Brussels

Meer betalen voor je koffiebekertje, voordeel voor reizigers met herbruikbare beker op het station

Samenvatting

Reizigers die op het station een hapje of een drankje kopen, gaan vanaf 1 juli een vergoeding betalen voor een wegwerpbeker of verpakking die plastic bevat. Dat is door de overheid verplicht gesteld. Koop je straks een koffie bij de Kiosk op het perron, dan betaal je voor de koffie de gebruikelijke €2,50 plus €0,10 voor de beker. Bewuste koffieliefhebbers, nemen hun eigen beker mee. Zij betalen de €0,10 voor de beker niet én krijgen daarnaast van NS nog eens de gebruikelijke €0,25 korting. De maatregel van de overheid moet de hoeveelheid wegwerpverpakkingen terugdringen. Iedere dag belanden 80.000 bekertjes in de vuilnisbakken op het station. NS is dan ook blij met de maatregel. Het past bij de ambitie om de stations in 2040 afvalvrij te maken.

Reiziger voordeliger uit met eigen beker of bakje 
Als het aan NS ligt, wordt het drinken uit een herbruikbare beker op het station het nieuwe normaal. De meerprijs voor plastichoudende verpakkingen en wegwerpbekertjes gelden voor alle winkels van NS. Naast Kiosk zijn dat: Julia’s en Stationshuiskamer. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor het verder verduurzamen van bijvoorbeeld het assortiment en het proces. Wat betaal je straks voor je koffie bij de kiosk op het station?  

Twee rekenvoorbeelden:
Koffie met wegwerpbeker:Koffie met je eigen herbruikbare beker:
Koffie: €2,50 Koffie: €2,50 
Beker: €0,10 Korting vanwege eigen beker: € - 0,25 
Totaal: €2,60  Totaal: €2,25 


Prijs bij gebruik van een wegwerpverpakking: 
- Meerprijs voor een wegwerpbeker € 0,10 
- Meerprijs voor een wegwerpsaladebak of pastabox € 0,35 
- Meerprijs voorverpakte producten die plastic bevatten, zoals yoghurt € 0,05. 

Neem je een eigen verpakking mee dan betaal je niks extra. Reizigers kunnen bij verschillende winkels op het station een herbruikbare beker kopen, waarmee ze een bijdrage leveren aan het terugdringen van het plastic afval dat dagelijks op de stations wordt weggegooid. Andere horeca en winkels op het station vallen ook onder de nieuwe overheidsregels, maar zijn geen eigendom van NS en bepalen dus hun eigen tarieven. 

Terugdringen van afval op de stations 
NS, ProRail en het ministerie van I&W streven gezamenlijk naar afvalvrije stations in 2040. Met de Single Use Plastic (SUP) - regelgeving wil de Europese Unie wegwerpplastic reduceren en het inzamelen en recyclen van plastic stimuleren. De meerprijs die reizigers gaan betalen vanwege deze regelgeving, wordt ingezet om verdere stappen te zetten in het terugdringen van afval en de verduurzaming van bijvoorbeeld het assortiment, het proces en de logistiek in en om de winkels op het station. NS onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheden om de plastic deksels voor koffiebekers te vervangen voor een kartonnen variant, een leensysteem voor herbruikbare bekers maar ook de verdere verduurzaming van apparatuur om die vooral energiezuiniger te maken. 
De afgelopen twee jaar heeft NS aandacht gevraagd voor het herbruikbare alternatief met de ‘Bring Your Own’-campagne waarbij reizigers worden opgeroepen om vooral een herbruikbare beker mee te nemen als je onderweg bent. Hier blijft NS aandacht voor vragen. Net zoals voor het inleveren van plastic flesjes en blikjes met statiegeld, reizigers kunnen die inleveren bij inleverautomaten op de 5 grote stations.  

Kijk voor meer informatie over de SUP-regelgeving op www.minderwegwerpplastic.nl