Utrecht,
08
maart
2023
|
10:42
Europe/Brussels

Meer kans op zachte G in de trein

Samenvatting

In het zuiden van ons land bestond nog geen mbo-opleiding voor het vak van machinist of hoofdconducteur. Vanaf september verandert dat. Dankzij samenwerking met het Willem I college, komen er mbo-opleidingen voor het vak van hoofdconducteur en machinist in Den Bosch vanaf het schooljaar 2023-2024. Meer kans dus op een vrolijke stem met zachte G via de intercom in de trein.

 • NS breidt samenwerking met mbo-scholen uit
 • Zuiden krijgt ook mbo-opleiding machinist en conducteur
 • Vanaf september opleiding tot hoofdconducteur of machinist in Den Bosch

Op dit moment is de behoefte aan hoofdconducteurs en machinisten bij NS extra groot. NS werft daarom veel mensen die van een andere baan overstappen. Voor een goede leeftijdsopbouw binnen NS is de instroom van jonge mensen minstens zo belangrijk. NS werkte al samen met ROC Amsterdam, ROC Twente, het STC Rotterdam en het Nova college in Haarlem om treinpersoneel op te leiden. In het zuiden van het land bestond er echter nog geen opleiding voor mbo-studenten die machinist of conducteur willen worden. De reisafstand naar een van de mbo-opleidingen was voor studenten uit het zuiden te groot. Dat verandert per september. De nieuwe mbo-opleidingsmogelijkheden op het Willem I College in Den Bosch starten na de zomervakantie. De deadline voor het aanmelden is 1 april

Via mbo naar een baan bij NS     
Er zijn straks in totaal drie soorten mbo-opleidingen met zicht op een baan bij NS in het zuiden van het land:

 • Aan het Koning Willem I College in Den Bosch: 
  • Een tweejarige opleiding tot machinist (mbo-3 Machinist Railvervoer). 
  • Een twee- tot driejarige opleiding tot hoofdconducteur (mbo-3 Handhaver Toezicht & Veiligheid – OV). 
 • Bij de TechniekFabriek van NS in Berkel-Enschot: 
  • Een tweejarige opleiding tot treinmonteur (mbo-2 Monteur Mechatronica).

Veel belangstelling voor werken bij NS   
NS had vorig jaar 7.048 vacatures, waarvan voor 5.162 vacatures via wervingscampagnes een geschikte kandidaat is gevonden. Dat waren meestal overstappers vanuit een andere baan. Toch zijn ook de nieuwe generaties van belang voor een gezonde leeftijdsopbouw van het personeelsbestand. De uitbreiding van samenwerking met mbo-scholen moet zorgen voor de broodnodige instroom van goed opgeleide jonge collega's.