Utrecht,
30
januari
2023
|
14:15
Europe/Brussels

Meer ruimte voor reizigers op gerenoveerd station Roermond

De ingang van station Roermond vanuit het busstation is flink verbreed, waardoor reizigers meer ruimte hebben gekregen. De afgelopen maanden is het station gerenoveerd en zijn de ingangen naar het station flink aangepakt. Daarnaast zijn veel historische elementen weer in oude glorie hersteld. Zo kan er weer een hapje en een drankje genuttigd worden in de gloednieuwe StationsHuiskamer die in de gerenoveerde voormalige restauratie zit. Bij de renovatie is ook een bijzondere vondst gedaan.

NS heeft de (her)opening van het station vandaag gevierd, met onder andere een expositie waarop de transformatie van het station te zien is. Op deze expositie is ook een bijzondere vondst te zien. “Bij de werkzaamheden zijn oude dienstvoorschriften uit 1887 gevonden”, zegt stationsmanager Ger Pagters. “Daar staat in op welke treinen gewacht moest worden zodat reizigers hun aansluiting konden halen.”

Het boekje werd gevonden boven het plafond van de oude wachtkamer. “Daar heeft ook nog iemand zijn naam geschreven op een balk: ‘Theodor Hornikx 1881-‘82’. Navraag bij de familie Hornix leert dat Theodor destijds werkzaam was in de bouw en heeft meegewerkt aan een verbouwing.”

Verder hebben de reizigers een bijzonder presentje gekregen. Er zijn ansichtkaarten uitgedeeld waarop het station van toen en nu te zien is.

Historisch station

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. Met de beelden van toen is het station nu gerenoveerd. Zo ziet de entree aan het Stationsplein er nu weer uit als in de begindagen van het station. “De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terugbrengt. Uitgangspunt was dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht werd.”

“We zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed”, zegt Pagters. “Het behoud van dat erfgoed draagt bij aan de beleving van de reizigers en het herkenbaar houden van stations en stationslocaties. Doordat de ingang vanuit het busstation nu flink aangepakt is en er een StationsHuiskamer is gekomen, heeft het stationsgebouw weer een veel prominentere rol op station Roermond.”

Een volgende stap is dat de trap naar het busstation flink verbreed gaat worden. “Dat doen we in overleg met de gemeente, maar ik verwacht dat die werkzaamheden nog dit jaar kunnen beginnen”, aldus Pagters.

Nieuwe StationsHuiskamer

Toch is het station ook eigentijds. De smalle doorgang bij de bushalte van het station is verdwenen. De oude constructie en de Kiosk zijn daar weggehaald, waardoor een bredere doorgang is ontstaan. In plaats van de Kiosk is de StationsHuiskamer gekomen in de vroegere wachtruimte en restauratie. “Die is jaren niet toegankelijk geweest, maar heeft prachtige identieke zuilen en kozijnen, die in ere hersteld zijn”, vertelt Pagters. “Ook de ornamenten aan het plafond zijn weer zichtbaar.”

De StationsHuiskamer is een plek waar je prettig kan wachten met zicht op actuele reisinformatie. Naast de mogelijkheid om een warme drank en iets lekkers erbij te kunnen nuttigen, zijn er extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals extra stopcontacten.

NS zoekt nog een nieuwe exploitant voor de oude wachtkamer waar eigenlijk de bloemist zou komen. Deze ruimte is ook in oude glorie hersteld. Meer informatie over de ruimte is hier te vinden.