11
oktober
2012
|
00:00
Europe/Brussels

Meer spoor en snellere verbindingen

Uitbreiding spoornet prominent zichtbaar in dienstregeling 2013

Vanaf 9 december profiteren treinreizigers van 50 kilometer extraspoor. Dan komt de nieuwe spoorlijn tussen Zwolle en Lelystad – de Hanzelijn –in gebruik. Reizigers tussen Noord-Nederland en de Noordelijke Randstad zijnsneller en zonder overstap op bestemming. Op die dag gaat ook de nieuweNS-dienstregeling in, die vandaag bekend wordt. De blikvangers:

  • Op vier trajecten meer treinen: uiteraard over de Hanzelijn tussenLelystad en Zwolle, naar Limburg tussen Eindhoven en Sittard, tussen Groningenen Zwolle en Hengelo-Deventer.
  • Vijf nieuwe NS-stations: Groningen Europapark, Kampen Zuid, Dronten,Almere Poort en Halfweg-Zwanenburg.
  • Reistijdwinst voor veel reizigers: Zwolle–Amsterdam Zuid (13minuten), Utrecht–Heerlen (4 minuten), Amersfoort–Schiphol (4 minuten),Enschede–Schiphol (6 minuten), Almere–Schiphol (4 minuten) en Groningen–Schiphol(14 minuten).

“Met deze dienstregeling kunnen wij nog meer mensen sneller op bestemmingbrengen. Wij bieden met meer stations nog meer reisgemak. Zo zetten wij weer eenbelangrijke stap vooruit voor onze klanten”, aldus Ingrid Thijssen,Directievoorzitter NS Reizigers. Spooruitbreidingen die specifiek voor debinnenlandse dienstregeling zijn bedoeld komen niet vaak voor. De Schiphollijn(1981), de Flevolijn (1988) en de Zuidtak bij Amsterdam (1994) waren de meestrecente uitbreidingen. Daarnaast maken reizigers sinds 2009 gebruik van dehogesnelheidslijn voor binnenlandse en grensoverschrijdende bestemmingen. Indecember van dit jaar schrijft de spoorsector geschiedenis door Noord-Nederlandbeter te verbinden met de Randstad via de Hanzelijn. Het betreft de grootstewijziging van het spoorboekje sinds 2007. NS verwacht per dag zo’n 26.000 extrareizigers, onder meer dankzij de Hanzelijn.