Utrecht,
06
juli
2023
|
09:38
Europe/Brussels

Met de trein naar de Vierdaagse in Nijmegen

Samenvatting

Tijdens de Vierdaagse wandelmarsen en de Vierdaagsefeesten rijden zowel NS als Arriva vanaf zaterdag 15 juli extra treinen. In de ochtend zijn er extra vroege en langere treinen om wandelaars naar de start te brengen en ´s nachts rijden er meer treinen om de feestvierders naar huis te brengen. Op het station staan deze week veel extra NS- en Arriva-medewerkers klaar om iedereen een warm welkom te geven in het mooie Nijmegen.

Voor stationsmanager Geoffrey Brookman is die derde week in juli de meest unieke week van het jaar: `Het blijft bijzonder om al die wandelaars en feestvierders weer aan te zien komen op station Nijmegen. Samen met hen maken we er ook dit jaar weer een feestelijk geheel van. Op het stationsplein kan iedereen op de foto, laten zien wat je kan bij één van onze sportieve spellen en zorgt muziek voor de sfeer.` 

Nieuw dit jaar is een speciale massagestoel voor de vermoeide voeten. ´Natuurlijk voor de wandelaars, maar ook als je de hele dag langs de kant staat aan te moedigen kunnen je voeten best pijn doen,´ zegt Geoffrey met een knipoog. ´Vanaf het station rijdt ook een treintje naar het centrum en weer terug. Voor als de massagestoel alleen niet genoeg is en lopen even niet meer gaat.` 

Inzet treinen 

· Van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 juli rijden er extra treinen op de NS-trajecten Zwolle-Arnhem Centraal-Nijmegen, Utrecht Centraal-Arnhem Centraal-Nijmegen en ’s-Hertogenbosch-Nijmegen, zowel in de vroege ochtenden om wandelaars naar de start te brengen als in de nachten om feestvierders naar huis te brengen. 
· Op vrijdag 21 juli kunnen reizigers gebruik maken van de speciale NS-pendeltreinen die de hele dag tussen Arnhem Centraal en Nijmegen rijden. De normale dienstregeling op dit traject is op deze dag aangepast. 
· Arriva zet extra (nacht)treinen tussen Arnhem Centraal en Doetinchem, Tiel en rijdt gedurende de 4Daagse de hele nacht door tussen Nijmegen en Venray in. Daarnaast rijden er langere treinen tussen Nijmegen en Venlo. 
· Van dinsdag 18 juli tot en met vrijdag 21 juli wordt er voor de wandelaars een extra rit in de ochtend ingezet tussen Elst – Tiel en Arnhem - Doetinchem 

Crowd control
NS en Arriva zetten ook dit jaar weer (veiligheids)personeel in die ervoor zorgen dat reizigers snel en veilig uit en in de trein komen door de poortjes voor het station. Bas Been, manager sociale veiligheid NS: ”De Vierdaagse is ook voor ons als vervoerders een uniek evenement met een enorm aantal reizigers elke dag. Door de poortjes kunnen we alle reizigers gefaseerd het station in en uit begeleiden en voorkom je opstoppingen. Daardoor zorgen we voor een goede doorstroom en is iedereen sneller in en uit de trein. Vorig jaar maakten we voor het eerst gebruik van deze manier van crowd control en dat is goed bevallen.” 

Goed voorbereid op reis
NS raadt reizigers aan voor vertrek de reisplanner of NS-app te raadplegen en vooraf een vervoerbewijs te kopen, ook meteen voor de terugreis. Ook dat kan op ns.nl en in de NS-app. Het kan bij kaartautomaten op station Nijmegen namelijk erg druk zijn. Reis je 2e klas en zonder abonnement en ben je niet in de gelegenheid om vooraf een vervoerbewijs te kopen, dan kan je ook met je betaalpas of mobiel bankieren-app op de je smartphone in- en uitchecken. Ook Arriva adviseert reizigers om (kort voor vertrek) de reisplanner te raadplegen. Tickets voor de Arriva treinritten zijn ook aan te schaffen via reis-app glimble (www.glimble.nl).  

Bewegen doe je met de trein Treinreizen en bewegen gaan samen. Daarom is NS Supporter van Bewegen. Op stations nabij een hardloop- en/of wandelevenement zorgt NS voor informatie aan alle wandelaars en hun toeschouwers rondom de reis en het evenement. Niet alleen voor iedereen die beweegt maar ook voor iedereen die komt aanmoedigen. En vanzelfsprekend zijn we bij de Vierdaagse wandelmarsen, de grootste wandelmars ter wereld ook aanwezig!