Utrecht,
19
april
2016
|
11:07
Europe/Brussels

Met de trein naar jouw Koningsdagfeest

• Oranjedienstregeling met extra én langere treinen

• Speciaal Oranjeretour, reizen met 20% korting

 

Op woensdag 27 april viert Nederland weer massaal Koningsdag. De meeste festiviteiten en evenementen in het land zijn makkelijk en voordelig bereikbaar per trein: NS rijdt een speciale Oranjedienstregeling met extra én langere treinen. Met het Oranjeretour –alleen online te koop t/m 26 april– reizen de bezoekers met 20% korting naar en van hun favoriete Koningsdagbestemming. Eind deze week is de speciale Oranjedienstregeling verwerkt in de NS Reisplanner. Op www.ns.nl/koningsdag is nu al veel meer praktische info te vinden.

Op Koningsdag rijden de treinen volgens de Oranjedienstregeling: op een aantal trajecten rijden extra treinen en op veel trajecten rijden langere treinen. In enkele gevallen moeten reizigers rekening houden met andere vertrektijden, andere vertreksporen of een extra overstap. Soms hebben treinen ook een andere eindbestemming dan reizigers gewend zijn. Onderweg en op de stations staan veel collega’s klaar om reizigers met de trein naar hun Koningsdagfeest te brengen.

Op dinsdagavond 26 april rijden vanwege Koningsnachtfestiviteiten op een aantal trajecten ook al meer treinen en ’s nachts rijden op een aantal trajecten extra Nachtnettreinen.

Voorbereid op reis

Advies aan reizigers is om de tijd te nemen voor hun reis en hun Koningsdag goed voor te bereiden. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden is het raadzaam vooraf de OV-chipkaart op te laden of online het Oranjeretour te kopen en voor vertrek de Reisplanner te raadplegen via ns.nl of de Reisplanner Xtra app. Rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar en Arnhem wordt de grootste drukte verwacht. Bezoekers aan de diverse dance-events moeten er rekening mee houden dat toegangskaarten alléén in de voorverkoop verkrijgbaar zijn.

Amsterdam

Koningsdag Amsterdam trekt ieder jaar ruim 200.000 bezoekers per trein. De vrijmarkten en festiviteiten in het centrum zijn via station Amsterdam Centraal te bereiken. Feestgangers worden op station Amsterdam Centraal en station Amsterdam Zuid door NS op originele wijze geattendeerd op de kortste looproute naar favoriete bestemmingen. Bezoekers aan de diverse dance-events reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie hiervoor de informatie op onze site. Station RAI en Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten: bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de events in de RAI en het Olympisch Stadion reizen via station Amsterdam Zuid.

Zwolle

Dit jaar bezoekt de Koninklijke familie Zwolle. Het gebied waar de festiviteiten plaatsvinden, ligt op een klein kwartiertje wandelen vanaf het station. Hiermee is de trein het ideale vervoermiddel.

Schipholreizigers

Reizigers uit Amsterdam die op Koningsdag een vliegtuig moeten halen, raden wij aan om in plaats van via Amsterdam Centraal via één van de omliggende Amsterdamse stations te reizen. Zij kunnen vooraf hun reis plannen via ns.nl/reisplanner en moeten rekening houden met extra reistijd vanwege de grote drukte in de stad.

Internationale treinen

Alle internationale treinen stoppen op Koningsdag niet op Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Reizigers wordt geadviseerd tenminste een half uur extra reistijd te nemen voor het halen van hun aansluiting. Meer informatie is verkrijgbaar op www.nsinternational.nl

Alcoholbeleid en bagagekluizen

Met z’n allen houden we Koningsdag gezellig, daarom geldt een aantal maatregelen. Zo wordt op de stations geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations. Op een aantal stations zijn de bagagekluizen/-depots niet beschikbaar. De maatregelen gelden vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur.

Werkzaamheden ProRail

De bouwprojecten en het werk aan het spoor maken een dag plaats voor de feestgangers. Vanuit 13 verkeersleidingposten in het land werken honderden treindienstleiders om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden. Op verschillende plekken staan extra storingsploegen langs het spoor en staan diesellocs klaar om eventuele storingen zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Er is maximale inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren. Ook plaatst ProRail mobiele camera’s langs het spoor om spoorlopers vroegtijdig te kunnen signaleren en weg te halen van het spoor.