Vlissingen,
13
december
2021
|
11:37
Europe/Brussels

Met nieuwe snelle Intercity ruim een kwartier sneller van en naar Zeeland

In Zeeland rijden vanaf nu geen twee maar drie treinen per uur. Een van de twee Intercity's per uur wordt flink versneld, door alleen de grote Zeeuwse steden aan te doen. In combinatie met een nieuwe Sprinter wordt reizen van en naar Zeeland makkelijker en sneller. Tussen Vlissingen naar Rotterdam wordt de reistijd met de snelle Intercity 19 minuten korter en duurt een rit tussen Roosendaal en Vlissingen nu 47 minuten. De tweede Intercity blijft dezelfde tijden rijden, waardoor de kleinere stations in Zeeland ook twee keer per uur bediend blijven worden. De wijzigingen zijn onderdeel van de nieuwe dienstregeling.

Gedeputeerde Harry van der Maas (Provincie Zeeland): “Een langgekoesterde wens om de treinverbinding voor Zeeland te verbeteren gaat in vervulling. Met de introductie van de spitstrein in 2017 hebben we al een eerste stap gezet. Door de komst van de derde trein wordt de bereikbaarheid van Zeeland fors verbeterd. Ik hoop dat we na de coronaperiode veel reizigers mogen verwelkomen in de nieuwe trein!”

“Voor duizenden treinreizigers in Zeeland is dit een flinke verbetering", vult NS-regiodirecteur Magdalena Piotrowska aan. "Sneller de trein richting de Randstad en Brabant, maar ook vaker een trein. En wat ons betreft kan dit een mooie start zijn van meer. Samen met ProRail onderzoeken we of de Zeeuwse Intercity tussen Rotterdam en Schiphol via de Hogesnelheidslijn kan rijden.”

Snelle verbindingen met de Randstad en de Brabantse steden zijn belangrijk voor Zeeland. Zeeuwen die buiten Zeeland werken of studeren kunnen makkelijker in Zeeland blijven wonen. Hetzelfde geldt voor mensen van buiten Zeeland, die kunnen makkelijker in Zeeland komen werken.

Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): "Dankzij deze extra treinen brengen we Zeeland en de Randstad dichter bij elkaar. Dit is niet alleen goed nieuws voor de Zeeuwen, maar ook voor de rest van Nederland. Zo wordt een bezoek aan Zeeland met de trein een prettig alternatief voor de auto. Tegelijkertijd kunnen Zeeuwen makkelijker en sneller naar de Randstad reizen voor werk of studie. Heel mooi dat we deze extra treinen vanaf vandaag kunnen laten rijden."Een eerste belangrijke stap om dit te realiseren was de start van de spitstrein eind 2017. Nu wordt een grote, volgende stap gezet met een volwaardige Intercityverbinding op doordeweekse dagen. Dit levert forse reistijdwinst op voor de reizigers die gebruik maken van deze treinverbinding.

Wind in de Zeilen
Het Rijk, de Provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en verschillende andere partijen in Zeeland werken gezamenlijk aan de uitvoering van het pakket 'Wind in de zeilen'. Dit pakket bevat diverse maatregelen om stevig te investeren in Zeeland, op zowel economisch als sociaal gebied. De extra intercity is een belangrijk onderdeel van dit pakket.

Wethouder Sem Stroosnijder (gemeente Vlissingen): "Een goede bereikbaarheid is een randvoorwaarde voor alle ambities die we hebben in Zeeland én in Vlissingen. Deze extra Intercity is onderdeel van het pakket 'Wind in de zeilen' en ik vind het fantastisch dat - geheel conform planning - de Intercity vandaag gaat rijden."

Nieuwe Dienstregeling
In de nieuwe dienstregeling komen meer treinen, snellere verbindingen en veel regio’s van Nederland worden nog beter op elkaar aangesloten. Zo komen er twee nieuwe tienminutentreinen bij tussen Rotterdam – Leiden – Schiphol en Schiphol – Utrecht – Nijmegen. Door de wijzigingen veranderen vertrektijden en aansluitingen. We raden daarom aan om de NS Reisplanner te raadplegen voor vertrek.

Alle wijzigingen zijn hier terug te vinden.