Utrecht,
31
maart
2019
|
09:13
Europe/Brussels

Met Thalys naar Parijse luchthaven en Disneyland Paris

Vanaf vandaag nieuwe bestemmingen per hogesnelheidstrein bereikbaar

Samenvatting

Thalys neemt vandaag een nieuwe route in gebruik van Amsterdam via de Parijse luchthaven Charles de Gaulle naar Marne-la-Vallée. In die plaats is Disneyland Paris gevestigd. Bezoekers van het park stappen met Thalys voor de deur uit. Ook stappen reizigers gemakkelijker over op hogesnelheidstreinen die verder Frankrijk ingaan. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), Marjan Rintel, lid Raad van Bestuur NS, Heike Luiten, directeur NS International en Thalys-CEO Bertrand Gosselin waren vanmorgen aanwezig op station Rotterdam Centraal om de eerste trein naar de nieuwe bestemmingen uit te zwaaien.

NS wil internationale treinverbindingen binnen een straal van zo’n 700 kilometer verbeteren. Dat is goed voor reizigers, goed voor het klimaat en goed voor de economie. Het toevoegen van nieuwe bestemmingen maakt de trein een aantrekkelijker keuze. Met de komst van deze nieuwe verbinding ligt niet alleen Disneyland Paris dichterbij Nederland. Er is ook een directe verbinding met luchthaven Charles de Gaulle en aansluiting op het Franse TGV-netwerk. De reistijd tussen Schiphol en de Parijse luchthaven bedraagt minder dan drie uur. Tickets zijn beschikbaar vanaf 35 euro. Voor kinderen gelden gereduceerde tarieven. Tickets zijn te boeken via nsinternational.nl

Aanbod groeit

Marjan Rintel, lid Raad van Bestuur NS: “Deze nieuwe verbinding maakt de trein voor de bestemming Parijs nog concurrerender ten opzichte van het vliegtuig. Eigenlijk heeft het vliegtuig hier al het nakijken. Dat zouden we graag op meer Europese trajecten zien. Het aanbod aan internationale treinen groeit en is inmiddels vergelijkbaar met elke dag meer dan driehonderd volle Boeings 737."

Meer reizigers voor internationale trein

Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris Ministerie Infrastructuur en Waterstaat: “Het is fijn voor reizigers in deze snelle trein dat ze vanaf vandaag pal voor de poort van Disneyland Paris en op de Franse luchthaven uit kunnen stappen. De komende jaren willen we meer reizigers voor de internationale trein laten kiezen. Snel en comfortabel voor de deur uitstappen, in plaats van korte afstanden vliegen of moeten overstappen, helpt hier natuurlijk bij.”

Populaire bestemming

Jaarlijks reizen 3 miljoen mensen van Nederland naar Parijs. Ruim een kwart van hen kiest voor de trein, na de auto het meest populaire vervoermiddel. Met een frequentie van 12 Thalys-treinen per dag kun je bijna elk uur direct naar Parijs. Het afgelopen jaar verkocht NS zo’n 10% meer internationale treinkaartjes dan het jaar ervoor. Thalys breidde de capaciteit uit door op drukke momenten dubbele treinstellen in te zetten. Zo kunnen er met één trein tot wel 750 reizigers mee. Maar Parijs is niet de enige populaire bestemming. Van de nieuwe Eurostar-verbinding tussen Amsterdam en Londen maakten afgelopen jaar al ruim een kwart miljoen reizigers gebruik. In juni gaat de derde dagelijkse snelle trein naar Londen rijden.

Eigenlijk heeft het vliegtuig hier al het nakijken. 
Marjan Rintel, directeur Operatie, Raad van Bestuur NS
De komende jaren willen we meer reizigers voor de internationale trein laten kiezen.
Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat