Rotterdam,
19
november
2020
|
12:43
Europe/Brussels

Minder hinder door wind op de HSL dankzij windschermen

De afgelopen weken heeft ProRail hard gewerkt aan het spoor rond Rotterdam en op de HSL. Vandaag zijn de werkzaamheden achter de rug en rijden de treinen weer volgens dienstregeling. Wat is er gebeurd op het spoor en wat merken reizigers nu van de resultaten?

Heel veel werk
ProRail heeft met verschillende aannemers de afgelopen  12 dagen 18 verschillende projecten uitgevoerd rond Rotterdam Centraal en op de HSL. De grootste klus bestond uit het verwijderen en vervangen van wissels rond Rotterdam Centraal. Ook is er spoor vernieuwd, zijn er dwarsliggers vervangen en zijn er windschermen geplaatst op de brug over het Hollands Diep waar de HSL overheen rijdt. Van de meeste werkzaamheden merken reizigers nu niet direct is. Onderhoud aan en vervangen van spoor zorgt vooral voor minder kans op storingen. Het werk aan de wissels heeft niet direct invloed op de dienstregeling van dit jaar, maar is wel een voorbereiding op de toekomst, wanneer er meer reizigers zijn en er daarom ook meer treinen rijden. 

Windschermen 
Op de brug over het Hollands Diep, waar de HSL-treinen rijden, zijn windschermen geplaatst. Die zien reizigers natuurlijk staan vanuit de trein en zorgen ervoor dat we ook bij harde wind kunnen blijven rijden op dat stuk van de HSL. Tot nu toe moest het treinverkeer langzamer rijden of zelfs helemaal stoppen met rijden tussen Rotterdam Centraal en Breda bij windsnelheden boven de windkracht 5. In 2020 moesten we tot nu toe 20 keer langzamer rijden en 6 keer helemaal stoppen met rijden als gevolg van harde wind. Nu de windschermen zijn geplaatst kunnen we zelfs met windkracht 8 nog blijven rijden op de normale snelheid. Hierdoor halveert het aantal keer dat het treinverkeer hinder ondervindt.  De windschermen zijn een langgekoesterde wens en we zijn erg blij dat onze reizigers hierdoor nog vaker op tijd op hun bestemming zijn.. De komende tijd werkt ProRail nog aan een windmeetsysteem. Dit systeem in combinatie met de schermen zorgt voor veilig gebruik va het spoor bij harde wind.