Utrecht,
30
januari
2023
|
12:46
Europe/Brussels

Monumentaal station Naarden-Bussum weer in ere hersteld

NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren vierden de afronding van de werkzaamheden met de officiële opening van station Naarden-Bussum. De afgelopen jaren is door aannemers K_Dekker en Reimert het station en de perrons aangepakt. Tijdens het officiële moment verzorgde Luc van Gessel van de lokale muziekschool de muziek. Ook waren omwonenden van het station en de Historische Kring van Naarden-Bussum aanwezig.

‘’Het monumentale stationsgebouw is weer in oude glorie hersteld. Gelukkig maar, want het is belangrijk om ons stationserfgoed in stand te houden. Dit monumentale station zorgt voor verbinding: zowel tussen reizigers, als tussen Naarden en Bussum. Als NS zijn we dan ook blij dat we dit heugelijke moment samen vieren.''

Irma Winkenius, Regiodirecteur NS

Stationshal en ruimtes voor verhuur
Een half jaar geleden kwamen NS, ProRail en de gemeente Gooise Meren samen om de tussentijdse opening van het station te vieren. In de maanden daarna is er hard gewerkt om de monumentale hal uit 1926 weer in originele staat te herstellen. Zo zijn - net zoals in de trappengang - de muren, vloeren en tegels onder handen genomen. Daarnaast zijn er op het station verschillende ruimtes opgeknapt die klaar zijn voor de verhuur. Deze ruimtes kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals horeca, zakelijke verhuur of maatschappelijke initiatieven.  

Verbeteringen op en rondom het station
Al met al zijn er veel verbeteringen aan het station en de omgeving aangebracht. Het meest zichtbaar voor de reiziger is de nieuwe toegang aan de westzijde van het station, beter bekend als de ingang aan het Spiegel. Door deze nieuwe ingang is het station beter bereikbaar en toegankelijker. Door ProRail zijn ook de perrons aangepakt: zo is perron 1 langer geworden en is, speciaal voor de nieuwe entree, het aantal perrons teruggebracht van vijf naar twee. Harro Homan, regiodirecteur ProRail, zegt hierover: "De verbouwing van station Naarden-Bussum is echt een voorbeeld van werkzaamheden waar iedereen van profiteert. We hebben het historische station Naarden-Bussum én de omgeving aangepakt. Reizigers ervaren een prettiger station, automobilisten krijgen kortere dichtligtijden bij overwegen en ook wandelaars, fietsers én natuur profiteren van de verbeteringen in het Naardermeer. Een mooie ontwikkeling voor iedereen in het hele gebied."

Betere voorzieningen
Ook de voorzieningen op het station zijn verbeterd. Er zijn 600 extra plekken voor fietsen bijgekomen en is er speciaal ruimte gecreëerd voor scooters en bakfietsen. Al enige tijd kunnen reizigers gebruik maken van het vernieuwde P+R terrein bij het station, die plek biedt voor 97 auto’s, waaronder 4 plekken met laadpunten voor elektrische auto’s. Daarnaast heeft de inrit van het P+R terrein kentekenherkenning gekregen waardoor je direct kunt doorrijden. Ook is de gehele buitenzijde van het stationsgebouw gerenoveerd en zijn de daken geïsoleerd. In de stationsomgeving zijn groenvoorzieningen aangelegd en zijn de straten aangesloten op de vernieuwde toegangsweg van het station. “Het college van Gooise Meren is trots op het resultaat en het proces. Naast ProRail,  NS en de provincie Noord-Holland verdienen inwoners en andere betrokkenen een groot compliment. De kwaliteit van de planontwikkeling is naar een hoog niveau getild. En dat is te zien. Prachtig dat dit monumentale stationsgebouw, bijna een eeuw oud, een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling, in oude luister is hersteld. De toegankelijkheid en de ruimtelijke kwaliteit zijn geweldig verbeterd. Mooi dat ook andere projecten, gerelateerd aan de stationsomgeving en het spoor, zoals de aanleg van de Faunapassage Naardermeer, zijn uitgevoerd. Het is nu een genoegen om op Naarden-Bussum op de trein te stappen of er aan te komen”,  aldus wethouder Mark Marshall van de gemeente Gooise Meren.