Utrecht,
06
maart
2024
|
14:28
Europe/Brussels

Mopshonden op station Leeuwarden

Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof krijgen plek op het station

Samenvatting

Vanaf woensdag 6 maart kunnen reizigers op station Leeuwarden alvast een voorproefje krijgen van de tentoonstelling Porseleinkoorts in Keramiekmuseum Princessehof. Het museum, dat op loopafstand van het station ligt, heeft een voormalige winkelruimte in gebruik genomen als expositieruimte. De ruimte toont sinds deze week grote replica’s van porseleinen figuren zoals mopshonden die tekenend zijn voor de nieuwe tentoonstelling. Porseleinkoorts is te zien in het museum tot 1 september 2024.

Zowel NS als het museum zijn enthousiast over de samenwerking. ‘Het station wordt er verrassender van en ik vind het heel mooi dat een museum waarvoor veel bezoekers per trein naar Leeuwarden komen al te ervaren is op het station,’ zegt stationsmanager Gertrud Kuis.

Museumdirecteur Kris Callens vindt het beschikbaar stellen van de ruimte op het station fantastisch. 'Zo kunnen we passanten een voorproefje te geven van onze prachtige gloednieuwe tentoonstelling ‘Porseleinkoorts’. Veel van onze bezoekers reizen van elders met de trein naar Leeuwarden en hiermee krijgen ze een gloeiend warm welkom!’ 

De tentoonstelling Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour toont de gekte die in Europa ontstond rond porselein in de achttiende eeuw. Het is een zinderend verhaal over het ontstaan van het Europese porselein, verteld door twee iconische personen uit deze turbulente tijd: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk.

Meer informatie over de expositie is te vinden op www.princessehof.nl.

Maatschappelijke initiatieven op stations

NS en ProRail zijn samen verantwoordelijk voor de stations in Nederland. Zij werken aan prettige en gastvrije stations en dat doen zij onder andere door maatschappelijke initiatieven een plek te geven op het station. De expositieruimte op Station Leeuwarden is zo’n initiatief. Meer informatie: www.oponsstation.nl.