Utrecht,
20
mei
2021
|
13:57
Europe/Brussels

Muzikale opening voor vernieuwd station Castricum

Samenvatting

Met een ruime fietsenstalling, een nieuwe Kiosk en nieuwe liften kan station Castricum er weer even tegen. ProRail, NS, provincie Noord-Holland, en de gemeente Castricum werkten twee en een half jaar samen aan een complete metamorfose die het station toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler heeft gemaakt. Op 20 mei werd de heropening gevierd met de vrolijke klanken van het stationscarillon dat ooit door de Castricummers aan NS werd geschonken en tijdelijk was weggehaald voor de bouw van de fietsenstalling.

Na tweeëneenhalf jaar verbouwing is station Castricum klaar voor de toekomst. Het is voorzien van alle reizigersgemakken. Zo hebben we een compleet nieuwe Kiosk gebouwd en krijgt de bloemenman een nieuwe winkelruimte. Wij bedanken onze reizigers voor hun geduld en zijn blij met dit comfortabele station voor hen. Dat naast een belangrijk station voor forensen en scholieren, ook een gastvrije Buitenpoort vormt tussen dorp en duin voor natuurliefhebbers en strandbezoekers. Dit stimuleert reizigers om de trein in beide richtingen goed te gebruiken.
Irma Winkenius, Regiodirecteur NS

Luifels en een glazen wand

Station Castricum kon na vijftig jaar wel een opknapbeurt gebruiken, en het voldoet nu weer aan de hedendaagse wensen van reizigers en bezoekers. Zo zijn er aan beide kanten van het station luifels gekomen van stevig wit materiaal dat lijkt op tentdoek. Door een hoge glazen wand aan de kant van het spoor is een overdekte ontvangstruimte ontstaan die beschutting biedt aan reizigers en passanten. De perrontunnel heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Deze is overzichtelijker en voorzien van nieuwe tegels en energiezuinige ledverlichting. Door drie nieuwe transparante liften in de tunnel is het perron beter toegankelijk geworden. Twee trappen zijn verbreed zodat er weer voldoende ruimte is voor het toegenomen aantal reizigers. Ook kwam er nieuw perronmeubilair, een nieuw toilet en watertappunt. De bloemenman krijgt een nieuwe winkelruimte en NS heeft een nieuwe Kiosk gebouwd.

Carillon luidt opening in

De openingshandeling vond plaats bij het carillon. Vanwege de bouw van de fietsenstalling was het tijdelijk weggehaald. Onlangs is het weer teruggeplaatst. Donderdagochtend stelden Jeroen Olthof, gedeputeerde provincie NH mede namens gedeputeerde Cees Loggen, Irma Winkenius, regiodirecteur NS, Harro Homan, regiodirecteur ProRail en Paul Slettenhaar, wethouder gemeente Castricum het in gebruik.