Utrecht,
15
augustus
2016
|
10:14
Europe/Brussels

MyOV:Punten sparen buiten spits nu ook bij NS

25 keer met de trein naar Utrecht? Dat kan straks zomaar een gratis bioscoopkaartje opleveren, mits je de juiste trein neemt. NS-reizigers kunnen vanaf 15 augustus op twee drukke spoorlijnen meedoen aan MyOV, een spaarprogramma voor reizen buiten de spits. NS is het derde spoorbedrijf dat deelneemt aan MyOV.

Het is een proef van een jaar op de spoorlijnen Amersfoort – Utrecht Centraal en Geldermalsen – Utrecht Centraal, lijnen waarin het in de spits erg druk kan zijn. Reis je hier buiten de spits, dan spaar je punten die je kunt inwisselen voor een cadeau: van gevulde koek met koffie tot bioscoopkaartjes of spoordeelwinkeluitjes. Eerder startten vervoerders Arriva en Connexxion een proef met MyOV om de drukke spits op hun treindienst te spreiden.

NS onderzoekt of en hoe met MyOV de spits gespreid kan worden om zo de overlast van te drukke treinen in de spits te beperken. Daarom is gekozen voor een proef op 2 spoorlijnen voor een periode van een jaar. Treinreizigers van Arriva en Connexxion hebben al ervaring opgedaan met MyOV. Meer dan 3.000 reizigers in de noordelijk provincies en op de valleilijn doen mee met MyOV.

Kampioen Spitsmijden

Alma Werkman uit Uithuizermeeden spaarde afgelopen jaar de meeste punten met MyOV. Ze woont bij de spoorlijn Groningen-Roodeschool: “Het is eigenlijk heel makkelijk. Op de site koppel je je OV-chipcard aan de app van MyOV. Je kunt in de app zien welke treinen de meeste punten opleveren en daarmee dus ook welke treinen rustiger zijn en meer kans bieden op een zitplek.”

Welke trein ze neemt, hangt vooral van haar les- en werktijden af. Toch mijdt ze nu vaker de spits: “Eens in de week kijk ik hoeveel punten ik gespaard heb en welke producten ik al kan kopen of hoeveel reizen ik nog moet maken om iets te kunnen kopen. Sinds ik het gebruik, kijk ik of ik een trein kan nemen die mij de meeste punten oplevert.”

Hoe werkt MyOV?

In de app van MyOV zie je hoeveel punten een trein oplevert. Een trein midden in de spits levert geen punten op, een trein direct voor of na de spits juist de meeste punten. Neem je die trein, dan worden op basis van een geldige check-in en check-uit met je OV-Chipcard de bijbehorende punten aan je puntentegoed toegevoegd. Hiervoor is de app gekoppeld aan je OV-Chipcard. Je tegoed is te zien in de app. Meer informatie en aanmelden kun bij MyOV.