Utrecht,
19
april
2017
|
00:00
Europe/Brussels

Naar jouw Koningsdagfeest met de trein

• Oranjedienstregeling, met extra én langere treinen

• Oranje-retour, met 20% korting en voor het eerst te laden op mobiele telefoon

Op donderdag 27 april viert Nederland weer massaal Koningsdag. Dit jaar brengen we ook de Koninklijke familie met de trein naar het Koningsdagfeest in Tilburg. De meeste festiviteiten en evenementen in het land zijn makkelijk en voordelig bereikbaar per trein: NS rijdt een speciale Oranjedienstregeling met extra én langere treinen. Met het Oranje-retour, alleen online te koop t/m 27 april 14.00 uur, reizen de bezoekers met 20% korting naar en van hun favoriete Koningsdagbestemming. Dit jaar kan het Oranje-retour voor het eerst ook op de mobiele telefoon worden geladen. Ongeveer een week voor Koningsdag is de speciale Oranjedienstregeling verwerkt in de NS Reisplanner. Op www.ns.nl/koningsdag is nu al veel meer praktische info te vinden.

Op Koningsdag rijden de treinen volgens de Oranjedienstregeling: op een aantal trajecten rijden extra treinen en op veel trajecten rijden langere treinen. In enkele gevallen moeten reizigers rekening houden met andere vertrektijden, andere vertreksporen of een extra overstap. Soms hebben treinen ook een andere eindbestemming dan reizigers gewend zijn. Onderweg en op de stations staan veel collega’s klaar om reizigers met de trein naar hun Koningsdagfeest te brengen en de stations en treinen schoon te houden.

Op woensdagavond 26 april rijden vanwege Koningsnachtfestiviteiten op een aantal trajecten ook al meer treinen. ’s Nachts rijden op een aantal trajecten extra Nachtnettreinen.

Voorbereid op reis

Advies aan reizigers is om de tijd te nemen voor hun reis en hun Koningsdag goed voor te bereiden. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden, is het raadzaam vooraf de OV-chipkaart op te laden of online het Oranje-retour te kopen en voor vertrek de Reisplanner te raadplegen via ns.nl of de Reisplanner Xtra app. Rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar, Zwolle en Arnhem wordt de grootste drukte verwacht. Bezoekers aan de diverse betaalde dance-events moeten er rekening mee houden dat toegangskaarten alléén in de voorverkoop verkrijgbaar zijn.

Amsterdam

Koningsdag Amsterdam trekt ieder jaar een kleine  200.000 bezoekers per trein. De vrijmarkten en festiviteiten in het centrum zijn via station Amsterdam Centraal te bereiken. Feestgangers worden op station Amsterdam Centraal en station Amsterdam Zuid door NS op originele wijze geattendeerd op de kortste looproute naar favoriete bestemmingen. Bezoekers aan de diverse dance-events reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie hiervoor de informatie op onze site. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten: bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de events in de RAI en het Olympisch Stadion reizen via station Amsterdam Zuid.

Tilburg

Dit jaar brengen wij ook de Koninklijke familie per trein naar het Koningsdagfeest in Tilburg. Het gebied waar de festiviteiten plaatsvinden ligt op loopafstand van het station. Hiermee is de trein het ideale vervoermiddel.

Schipholreizigers

Reizigers uit Amsterdam die op Koningsdag een vliegtuig moeten halen, raden wij aan om in plaats van via Amsterdam Centraal via één van de omliggende Amsterdamse stations te reizen. Zij kunnen vooraf hun reis plannen via ns.nl/reisplanner en moeten rekening houden met extra reistijd vanwege de grote drukte in de stad.

Internationale treinen

Alle internationale treinen stoppen op Koningsdag niet op Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Reizigers wordt geadviseerd tenminste een half uur extra reistijd te nemen voor het halen van hun aansluiting. Meer informatie is verkrijgbaar op www.nsinternational.nl

Alcoholbeleid en bagagekluizen

Met z’n allen houden we Koningsdag gezellig, daarom geldt een aantal maatregelen. Zo wordt op de stations geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations. Op een aantal stations zijn de bagagekluizen/-depots niet beschikbaar. De maatregelen gelden vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur.

Werkzaamheden ProRail

De bouwprojecten en het werk aan het spoor maken grotendeels plaats voor de feestgangers. Alleen tussen Groningen en Hoogeveen wordt gewerkt, daardoor is er geen treinverkeer mogelijk. Op dat traject worden bezoekers aan de Koningsdagevents verzocht om alternatief vervoer te kiezen. Vanuit 13 verkeersleidingposten in het land werken honderden treindienstleiders om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden. Op verschillende plekken staan extra storingsploegen langs het spoor en staan diesellocomotieven klaar om eventuele storingen zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Er is maximale inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren. Ook plaatst ProRail mobiele camera’s langs het spoor om spoorlopers vroegtijdig te kunnen signaleren en weg te halen van het spoor.