Utrecht,
02
mei
2017
|
10:23
Europe/Brussels

Nationale Herdenking: 2 minuten stilte in trein en op station

Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil. Ook op de meer dan 400 stations en in de stationswinkels wordt dan stilte in acht genomen. Op deze manier wil NS haar reizigers de gelegenheid geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken.

Herdenkingen op stations
Op meerdere stations vinden op 4 mei lokale herdenkingsbijeenkomsten plaats. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de slachtoffers herdenken. Dit kan onder andere op station Alkmaar, Haarlem, Nijmegen, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal.

Als blijk van betrokkenheid en respect, dragen onze machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.

Herdenking spoormedewerkers
Naast de gelegenheid tot herdenken om 20.00 uur, vindt op 4 mei de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdenken de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Deze herdenkingsplechtigheid vindt om 12.50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht. Er worden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.