Utrecht,
03
mei
2016
|
08:36
Europe/Brussels

Nationale Herdenking 4 mei

  • Twee minuten stilte in alle treinen en op de stations
  • Herdenkingen op zeven stations
  • Herdenking spoormedewerkers

Op 4 mei is het Nationale Dodenherdenking, Nederland herdenkt dan de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties & vredesmissies nadien. Om 20.00 uur staan zoals gebruikelijk alle treinen twee minuten stil. Ook op de stations, in de winkels en in de treinen wordt op dat moment twee minuten stilte in acht genomen. Zo geven wij onze reizigers en collega’s de gelegenheid geven om de slachtoffers te herdenken. Als blijk van betrokkenheid en respect, dragen machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei het officiële fakkelspeldje van het comité 4 en 5 mei.

Herdenkingen op stations

Op de stations Arnhem, Alkmaar, Haarlem, Nijmegen, Den Haag Centraal, Amersfoort en Amsterdam Centraal zijn op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de oorlogsslachtoffers herdenken.

Herdenking spoormedewerkers

Naast de Nationale herdenking om 20.00 uur, vindt op woensdag 4 mei om 13.00 uur de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Dit monument bevindt zich naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht. Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdenken de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. De directies en ondernemingsraden van NS, ProRail en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel leggen kransen.