Utrecht,
29
april
2021
|
15:46
Europe/Brussels

Nationale Herdenking: NS zet treinen twee minuten stil

Op Nationale Herdenkingsdag zet NS om 20.00 uur alle treinen twee minuten stil. Op deze manier wil NS reizigers en collega’s de gelegenheid geven om op 4 mei de slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ook op de stations wordt op dat moment twee minuten stilte gehouden.

Via omroepberichten in treinen en op stations worden de twee minuten stilte aangekondigd. Op de Nationale Herdenkingsdag zal op zoveel mogelijk stations en kantoren van NS de vlag halfstok hangen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers. Op Bevrijdingsdag, 5 mei, wordt de vlag naar de top gehesen om de vrijheid te vieren en als eerbetoon aan hen die ons 76 jaar geleden hebben bevrijd.

Geen herdenkingsbijeenkomsten
Normaal gesproken vinden op 4 mei op verschillende stations herdenkingen plaats. Zoals afgelopen jaar gaan de herdenkingsbijeenkomsten helaas niet door vanwege de coronamaatregelen. Wel leggen NS, ProRail en de Bond Gepensioneerd Vervoerpersoneel wederom kransen bij de gedenkstenen, al gebeurt dit zonder ceremonie, genodigden en publiek. Ook de jaarlijkse ceremonie bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel ter nagedachtenis aan de 477 omgekomen spoorwegmedewerkers is geannuleerd. Bij het monument zal NS kransen plaatsen.

Als blijk van betrokkenheid en respect, dragen veel van onze machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.