Utrecht,
01
oktober
2021
|
10:00
Europe/Brussels

Nederland ontvangt Connecting Europe Express met open armen

Meer en beter internationaal treinverkeer is onmisbaar bij het tegengaan van klimaatverandering, maar daarvoor zijn nog onderweg wel wat problemen te overwinnen. Om daar aandacht voor te vragen, reist de Connecting Europe Express als rijdend voorbeeld wekenlang dwars door de Europese Unie. Aanstaande zondag 3 oktober komt die bijzondere trein om 13h33 in Amsterdam aan.

Foto: Marek Knopp

Op station Amsterdam Centraal verwelkomt demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) samen met Egbert de Vries (wethouder Vervoer en Verkeer Amsterdam), John Voppen (CEO ProRail) en Marjan Rintel (president-directeur NS) de trein met open armen. Aan boord is een wisselend gezelschap van politici, Europarlementariërs, EU-beleidsmakers en vertegenwoordigers van spoorwegmaatschappijen en infrabeheerders aanwezig. Onderweg van Bad-Bentheim naar Amsterdam staat de versnelling van en naar Duitsland centraal.

Met de trein op reis door Europa voelt als op avontuur gaan. En hoewel iedereen van een mooi avontuur houdt, zouden de Europese treinreizen toch minder avontuurlijk mogen zijn. Als je op zakenreis gaat of met je gezin op familiebezoek in het buitenland dan wil je op een betrouwbare, comfortabele en eenvoudige manier op je bestemming te komen. Daarom zet Nederland zich ervoor in dat het makkelijker wordt om online een internationale treinreis te boeken en dat dienstregelingen van lidstaten beter op elkaar aansluiten.
Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat)

Obstakels onderweg
De Connecting Europe Express zorgt voor beter inzicht in de obstakels die een treinreis door Europa met zich meebrengt. Zo kan de route door de 26 verschillende landen alleen worden afgelegd met drie verschillende treinen, omdat de infrastructuur onderweg fors verschilt. De trein is op 2 september uit Lissabon vertrokken en zal op 7 oktober eindbestemming Parijs bereiken. De trein legt een totale afstand af van 20.000 kilometer, passeert 33 keer een grens en stopt in totaal meer dan 100 keer.

De trein is, hoewel meer dan 200 jaar oud, het duurzaamste vervoersmiddel dat we hebben. Meer en beter internationaal treinverkeer is onmisbaar bij het tegengaan van klimaatverandering. Daar zijn gelukkig alle partijen inclusief de Europese Commissie het wel over eens. Dan is het nu tijd om knelpunten aan te pakken: internationaal kaartjes kopen moet gemakkelijker en we hebben meer en sneller spoor naar het Ruhrgebied nodig voor betere Europese verbindingen.
Marjan Rintel, president-directeur van NS

2021 European Year of Rail
De Connecting Europe Express rijdt in het kader van het European Year of Rail 2021. Met dit initiatief wil de Europese Unie de trein - zowel voor reizigers als voor goederen - promoten als milieubewust, innovatief en veilig vervoersmiddel. Het initiatief sluit daarbij naadloos aan bij de Europese Green Deal, waarin meer openbaar vervoer een van de pijlers is onder de plannen om het welzijn en de gezondheid van de mensen in Europa te verbeteren.

De trein is een veel schoner alternatief voor korte vluchten. Om het internationaal treinverkeer een eerlijke kans te geven moet er echter een level playing field komen wat betreft de kosten en het gebruiksgemak. Hiervoor is samenwerking op Europees niveau cruciaal.
Egbert de Vries, wethouder Vervoer en Verkeer Amsterdam

Klimaattrein naar Glasgow voor COP26
De komst van de Connecting Europe Express is het startsein voor ruim een maand vol aandacht voor de bijdrage die de spoorsector kan leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Op 1 november begint de Klimaattop COP26 in Glasgow. ProRail, NS, Eurostar, Avanti West Coast en Youth for Sustainable Travel laten op 30 oktober een speciale Klimaattrein naar de deze top rijden.

Benieuwd waar de Connecting Europe Express nu is?

Het spoor staat centraal in onze strijd tegen klimaatverandering en onze inspanningen om het economische herstel aan te jagen na de pandemie, door een koolstofneutrale vervoerssector tot stand te brengen. De Connecting Europe Express is een proeftuin en plek voor publiek debat over de vraag hoe het spoor de favoriete vervoerswijze kan worden van zowel burgers als bedrijven. Ik hoop dat de Nederlandse burgers en bedrijven aan deze discussie zullen deelnemen wanneer de Connecting Europe Express naar Nederland komt.
Adina Vălean, Europees Commissaris voor Transport