Utrecht,
23
februari
2024
|
08:41
Europe/Brussels

Nieuw station Ede-Wageningen ontvangt eerste reizigers

Samenvatting

Het nieuwe station Ede-Wageningen ontvangt vandaag de eerste reizigers. Vanaf nu stoppen de treinen onder de houten kap, is de bewaakte fietsenstalling open, functioneren de liften en roltrappen, vertrekken de bussen vanaf de zuidzijde en is de eerste winkel geopend. Vanaf het nieuwe station kunnen reizigers makkelijk en snel hun reis lopend, per fiets of bus vervolgen. Het nieuwe station is naast het oude station gebouwd, dat dit jaar nog gesloopt gaat worden. 

Magisch licht valt door de houten kap op het perron

Het nieuwe station Ede-Wageningen is goed bereikbaar en heeft tal van voorzieningen voor een groeiend aantal reizigers. Het licht valt door de kenmerkende houten kap die de perrons overdekt op de perrons. Op het nieuwe station gaat overstappen gemakkelijker en sneller op trein, bus, (OV-)fiets en auto. De nieuwe loop-, fiets- en autoroutes sluiten beter aan op het station. Naast de entree vinden reizigers nieuwe fiets- en parkeervoorzieningen. In het stationsgebouw zelf is een bewaakte fietsenstalling voor circa 5.500 fietsen gekomen. Het station heeft een natuurlijke, Veluwse uitstraling met de kenmerkende overkapping en zonnepanelen op het gebouw. 

Van echt jaren '80 naar de toekomst. Duurzaam, transparant, licht en ruimtelijk. Ik ben er trots op!

Geoffrey Brookman, Stationsmanager NS

Sloop oude station

Na 23 februari is er nog bouwtijd nodig om het oude stationsgebouw te slopen, de fiets- en voetgangerstunnel (Westtunnel) af te maken, het Noord- en Zuidplein in te richten en groen aan te leggen. Ook worden de winkel- en horecaruimtes in het station nog ingericht en komt er een nieuwe parkeergarage naast het busplein. In het voorjaar van 2026 is alles klaar. Al het nieuws is te lezen op www.spoorzone-ede.nl/.

Voederstation NS Upcycle Shop

Pop up store

Om de opening van het station te vieren is de NS Upcycle Shop open op vrijdag 23 februari en zaterdag 24 februari op Station Ede-Wageningen. In de shop zijn allerlei duurzame cadeautjes en collector items van hergebruikt NS-materiaal te koop. Van oude bekleding van treinstoelen zijn tassen en schoenen gemaakt. Oude reisinformatieborden hebben een tweede leven gekregen als dienstblaadje of een tafeltennisbatje. Elk product is uniek. Op vrijdag is de winkel open van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.