Utrecht,
22
december
2017
|
13:28
Europe/Brussels

Nieuwe cao voor 16.000 NS-medewerkers

De cao die NS en de bonden hebben afgesproken voor de medewerkers is definitief. De afgelopen weken vonden de ledenraadplegingen plaats door de vakbonden FNV, VVMC, CNV en VHS. Leden konden zich uitspreken over het cao-onderhandelingsresultaat dat bonden en NS bereikten op 3 november jl.

Yolanda Verdonk, directeur HR van NS: "Ik ben blij dat we met de bonden nu definitief een nieuwe cao hebben afgesloten voor onze 16.000 medewerkers. We hebben mooie afspraken gemaakt. Afspraken die goed zijn voor onze medewerkers en daarmee voor NS. Zo zorgen we er samen voor dat onze medewerkers op een gezonde en gemotiveerde manier kunnen werken en daarna van hun pensioen kunnen genieten".

Loonsverhoging

Het loon gaat de komende jaren omhoog, in totaal met 5,8% in 30 maanden. De toeslag voor medewerkers die in onregelmatige diensten werken stijgt de komende jaren in totaal met 9,8%.

Deeltijdregeling voor pensioen

Voor oudere medewerkers zijn aanvullende afspraken gemaakt zodat zij in stappen naar hun pensioen toe kunnen groeien. Zij werken dan 28 uur, maar krijgen 32 uur salaris en houden 36 uur pensioenopbouw. Deze nieuwe regeling is financieel aantrekkelijker dan de huidige ouderenregelingen, die overigens ook blijven bestaan. Daarnaast krijgen medewerkers meer vrije tijd; naast een kortere werkweek houden medewerkers ook meer verlof over ten opzichte van de bestaande regelingen. Deze regeling gaat in vanaf 1 januari 2020, zodat we genoeg tijd hebben om voldoende nieuwe medewerkers te werven voor het werk bij NS. 

Ontwikkelbudget

Om medewerkers te stimuleren om in hun persoonlijke ontwikkeling te investeren, krijgen zij een persoonlijk budget van €750 verdeeld over drie jaar. Dit bedrag kunnen zij gebruiken voor een opleiding, training of een abonnement op de sportschool. Daarnaast komen er oriëntatiedagen om kennis te maken met het werk van collega’s in een andere functie.

Vaderschapsverlof naar 5 dagen per 2018

Landelijk wordt het betaalde kraamverlof voor partners (vaderschapsverlof) verhoogd, dit duurt alleen nog even. Daarop vooruitlopend krijgen medewerkers vanaf 1 januari 2018 als partner al 5 dagen kraamverlof bij NS. Zo kunnen de ouders samen beter wennen aan de nieuwe situatie en de bijkomende zorgtaken.