Leidschendam,
16
november
2016
|
19:09
Europe/Brussels

Nieuwe comfortabele R-net treinen gepresenteerd

Nieuwe comfortabele R-net treinen gepresenteerd

Reizigers tussen Alphen aan den Rijn en Gouda kunnen per 11 december 2016 gebruikmaken van spiksplinternieuwe R-net treinen. Gedeputeerde verkeer en vervoer Floor Vermeulen, verantwoordelijk voor de nieuwe concessie, en regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau van NS, de vervoerder op de lijn, hebben de treinen op woensdag 16 november gepresenteerd aan bestuurders, vertegenwoordigers van reizigersorganisaties en media. “Hiermee zetten we een belangrijke stap in het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio met het openbaar vervoer. In de randstad rijden al R-net bussen, trams en metro’s. Nu voor het eerst ook R-net treinen”, vertelt een trotse Floor Vermeulen. “Met deze concessie heeft de provincie Zuid-Holland gekozen voor kwaliteit. Er rijden straks fonkelnieuwe treinen over het traject met aan boord wifi, usb-oplaadpunten en goede toegankelijkheid voor minder validen. Onze servicemachinisten staan te trappelen om reizigers op dit traject te mogen vervoeren”, aldus Jeroen Alting von Geusau.R-net is een kwaliteitskeurmerk voor openbaar vervoer in de Randstad. Het staat voor betrouwbaar, comfortabel en frequent rijdend openbaar vervoer.

Comfort

De bestuurders benadrukten met name het comfort van de treinen. Daarbij heeft ook reizigersorganisatie Rocov een rol gespeeld. De rood-grijze treinen zijn onder andere voorzien van zeventien schermen met reizigersinformatie, stopcontacten, comfortabele stoelen en een rolstoeltoegankelijk toilet. Fietsen kunnen in de trein worden meegenomen en worden geplaatst in speciale fietsrekken. De treinen zijn geproduceerd door de Zwitserse fabrikant Stadler en zijn van het type Flirt-3.

Reizigers

NS is de vervoerder die de R-net treindienst op de lijn Alphen aan den Rijn – Gouda verzorgt. Alle gebruikelijke NS-abonnementen en producten blijven geldig. Ook in- en uitchecken gaat op dezelfde manier als nu. Reizigers die vanaf de R-net lijn doorreizen bij NS hoeven niet opnieuw in- en uit te checken. Andersom geldt hetzelfde: reizigers die al hebben ingecheckt bij NS hoeven dat niet nog een keer te doen als zij op de R-net trein stappen. Reizigers die vanaf Alphen aan den Rijn verder willen reizen in de richting van Leiden, kunnen naast de intercity Leiden-Utrecht gebruik maken van een pendeltrein tussen Alphen aan den Rijn en Leiden. Deze trein gaat rijden op werkdagen in de ochtend tussen 6:00 en 10:00 uur en in de middag tussen 15:00 en 20:00 uur. Hiermee blijft de frequentie tussen Leiden en Alphen aan de Rijn gelijk aan de huidige situatie. De R-net trein rijdt uitsluitend heen en weer tussen Alphen en Gouda.

Kwaliteitsverbetering

Het inzetten van de R-net treinen is een eerste stap in de kwaliteitsverbetering van de lijn, waar de provincie Zuid-Holland samen met NS, ProRail en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda en Waddinxveen aan werken. Volgende stap is de frequentieverhoging op de spoorlijn in het najaar van 2017. Nu rijden twee treinen per uur tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Najaar 2017 gaan op werkdagen overdag vier treinen per uur rijden. Ook komen er twee nieuwe stations bij. In december 2017 wordt het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk in gebruik genomen en in het voorjaar van 2018 station Waddinxveen Triangel.