Den Haag,
28
september
2020
|
11:31
Europe/Brussels

Nieuwe entree Den Haag Hollands Spoor officieel geopend

Quote module 1

Na jaren van bouwen is station Den Haag Hollands Spoor klaar voor de toekomst. Vanochtend namen reizigers de prachtige nieuwe entree van het station Den Haag Hollands Spoor officieel in gebruik. Namens de gemeente Den Haag, ProRail en NS kregen zij iets lekkers aangeboden om de opening te vieren. Wethouders Anne Mulder en Robert van Asten van Den Haag openden de nieuwe entree samen met Helga Cuijpers (Regiodirecteur Randstad Zuid van ProRail) en Magdalena Piotrowska (Regiodirecteur Zuid van NS). Met het leggen van een puzzel met een afbeelding van het station werd de nieuwe entree officieel geopend.

Monumentaal station met twee ingangen
Het monumentale stationsgebouw van station Hollands Spoor was niet meer berekend op het snel groeiende reizigersaantal. In 2019 maakten 40.000 reizigers dagelijks gebruik van het station. Van deze gebruikers reist een derde van of naar de zijde van het Laakkwartier. De doodlopende tunnel bood hier echter geen in- en uitgang. Uit onderzoek onder reizigers bleek dat zij graag meer faciliteiten wilden, zoals winkels om hun wachttijd prettige te besteden. Gemeente Den Haag, NS en ProRail hebben daarom samen het station verbeterd. Onder leiding van de gemeente Den Haag werd in april 2017 gestart met de bouw van een nieuwe entree, ontworpen door NL Architecten, die beter aansluit op de omgeving. Zo krijgen reizigers en omwonenden een station dat past bij het aantal gebruikers en de omgeving.

Nieuwe faciliteiten en betere toegankelijkheid
De nieuwe entree van het station is voorzien van een nieuwe fietsenstalling. Op het dak van de entree is plaats voor 2500 fietsen. Hoognodig, want dit station kende al een tijd een tekort aan fietsparkeerplekken. Maar liefst 31% van de reizigers komt met de fiets naar station HS en 9% vertrekt na de treinreis met de fiets. Ook zijn er nieuwe winkels te vinden in het station en op het voorplein. Onlangs openden Domino's en Febo al hun deuren in de nieuwe winkelruimte. De komende maanden zullen ook de Broodzaak, Travelex, Doner Company, Wok to go en CLRS Hairstudio hun intrek nemen in de nieuwe winkelruimte. In het oude stationspand zaten al Starbucks en AKO.
 

Het station wordt steeds beter toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking. ProRail werkt de komende maanden aan het plaatsen van een nieuwe lift naar perron 1 zodat alle perrons met de lift te bereiken zijn. Dit is een belangrijke vooruitgang voor minder validen om straks geheel zelfstandig met de trein te kunnen reizen. 

Sluiting poortjes en perronopgangen
Met de opening van de nieuwe entree worden de perronopgangen vanuit de naastgelegen tunnel afgesloten en sluiten ook de in- en uitcheckpoortjes op het station op korte termijn. Dit bevordert het overzicht en daarmee de sociale veiligheid op het station.

ProRail, de gemeente Den Haag en NS wensen reizigers heel veel reisplezier op het vernieuwde station Den Haag Hollands Spoor!