Utrecht,
04
maart
2020
|
12:10
Europe/Brussels

Nieuwe fietsenstalling station Amsterdam RAI open

Samenvatting

De nieuwe bewaakte fietsenstalling bij station Amsterdam RAI is vanaf woensdag 4 maart 12.00 uur beschikbaar voor reizigers. De stalling heeft 1797 plekken en is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. In de stalling staan 46 OV-fietsen. De nieuwe fietsenstalling maakt deel uit van de totale renovatie van station RAI door ProRail, gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam. De exploitatie komt in handen van NS.

Als de fietsenstalling open gaat wordt nog gebouwd aan de rechtstreekse doorgang vanuit de nieuwe metrohal. De fietsenstalling heeft 1797 plekken, dat is 1300 plekken meer dan in de oude stalling. Reizigers kunnen hun fiets hier elke eerste 24 uur gratis stallen met hun OV-chipkaart. Stallen zij langer dan 24 uur, dan betalen zij het tarief van € 1,25 per 24 uur met PIN. Reizigers die hun fiets regelmatig langer dan 24 uur stallen kunnen online bij NS een jaarabonnement afsluiten voor € 75.

De omgeving van station RAI is flink in ontwikkeling. Dit betekent dat het aantal reizigers dat gebruikmaakt van het station ook toeneemt. Daarom is het station de afgelopen jaren volledig gerenoveerd, zijn de treinsporen verdubbeld, heeft het station twee nieuwe perrons gekregen en wordt nu de laatste hand gelegd aan de uitbreiding en vernieuwing van de stationshal. Op 22 april vieren ProRail, gemeente Amsterdam, GVB, Vervoerregio Amsterdam en NS de opening van het geheel gerenoveerde station met de reizigers.

Duurzaam van deur-tot-deur

Reizen met de trein is één van de duurzaamste vormen van vervoer. Steeds meer Nederlanders pakken de trein. Nu al komt bijna de helft van de reizigers met de fiets naar het station. NS verwacht dat dit aantal snel zal stijgen. Ook het aantal OV-fietsritten voor het laatste stukje van de reis groeit ieder jaar. Momenteel heeft NS circa 900.000 OV-fiets abonnees, die gezamenlijk zo’n 5 miljoen ritten op jaarbasis maken. Om deze groei op te vangen en te versnellen hebben we het NS Fiets InnovatieLab: https://www.ns.nl/fietsenstallingen/fiets-innovatielab.html. Nieuwe technieken en innovaties worden samen met partners getest om de reizigers nog beter van dienst te zijn. Voorbeelden hiervan zijn het slimme OV-fiets slot en de nieuwe in- en uitcheckzone.