Tilburg,
17
november
2021
|
17:16
Europe/Brussels

Nieuwe fietsenstalling zuidzijde station Tilburg geopend

De nieuwe fietsenstalling bij station Tilburg aan de Spoorlaan is open. De stalling biedt plaats aan zo’n 3400 fietsen en is de eerste fietsenstalling in Brabant waar reizigers gebruik kunnen maken van de nieuwe in- en uitcheckzone, waarmee fietsers in en uit kunnen zonder langs een medewerker te gaan. De stalling is in opdracht van ProRail en de gemeente Tilburg gebouwd en wordt beheerd door NS.

download

De stalling heeft circa 200 OV-fietsen en heeft een bovenverdieping die via een rolpad bereikbaar is. De fietsenstalling is aan de buitenkant van glas en het dak is begroeid met sedum planten. Dit zorgt voor een goede waterafvoer en draagt bij aan een beter binnenklimaat in de fietsenstalling.

In- en uitcheckzone

Via een scherm bij de in- en uitcheckzone kunnen reizigers met hun OV-chipkaart inchecken. Het gaat nog makkelijker met een zogenoemde fietstag. De nieuwe in- en uitcheckzone herkent namelijk automatisch de fietstag (die is gekoppeld aan de OV-chipkaart) zodat reizigers direct door kunnen lopen. Reizigers met een abonnement of stallen op rekening krijgen gratis een fietstag. Deze tag wordt door de servicemedewerkers in de stalling op het voorframe van de fiets bevestigd.

De fiets stallen in de nieuwe stalling is de eerste 24 uur gratis. De stalling is bewaakt en geopend vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. In de nieuwe stalling zit een Fiets & Service winkel voor reparaties en er zijn fiets-accessoires te koop.

“Na de vernieuwing van het station en de opening van de stalling aan de noordkant is dit opnieuw een mooi hoogtepunt”, aldus NS-regiodirecteur Magdalena Piowtrowska. “Het is de eerste fietsenstalling in Brabant met onze nieuwe in- en uitcheckzone. Hierdoor kunnen reizigers sneller en makkelijker hun fietsen stallen.”

Duurzaam

De stalling is duurzaam gemaakt, met aandacht voor de omgeving, het verblijfsklimaat en het milieu. Zo zijn de monumentale delen van het postperron, zoals de Y-kolommen geïntegreerd; het voormalige postperron functioneert er nu als verdieping. De gepotdekselde glazen gevel zorgt voor ventilatie en natuurlijke lichtinval, wat de behoefte aan kunstmatige verlichting minimaliseert. De verlichting die in de donkere uren toch nodig is, is energiezuinig en blijft tot een minimum beperkt wanneer er geen mensen aanwezig zijn.

“Het is prachtig hoe we voor Tilburg een nieuw en modern gebouw hebben ontworpen, maar toch helemaal in de geest van de oorspronkelijke architect van het station Koen van der Gaast. Een mooi resultaat van de samenwerking met cepezed als ontwerper en Dura Vermeer als aannemer”, aldus Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail.

Blikvanger

“De nieuwe fietsenstalling is een blikvanger in de transformatie van de Spoorzone in Tilburg”, zegt wethouder Bas van der Pol van Tilburg. “OV-reizigers stallen hier makkelijk, veilig en snel hun fiets. Dat maakt reizen van een naar Tilburg met de trein voor iedereen weer een beetje comfortabeler. Zo stimuleren we dat nog meer mensen de fiets pakken om naar het station te gaan en dragen we bij aan een gezond en gelukkig Tilburg. En het zorgt er bovendien voor dat we de openbare ruimte rond het station leefbaar en vrij van fietsen houden.”