Utrecht,
08
januari
2018
|
13:55
Europe/Brussels

Nieuwe fotografieprijs exposeert op Utrecht Centraal

Tien fotografen exposeren vanaf dinsdag 9 januari hun werk op de eerste etage van de centrale hal van station Utrecht Centraal. De fotografen zijn genomineerd voor de Somfy Photography Award, een nieuwe Nederlandse fotografieprijs. De tentoonstelling is voor treinreizigers en andere bezoekers van het station gratis toegankelijk.

Het thema van de Somfy Photography Award in 2018 is ‘My Space, My Place’. De fotografen verbeelden op hun eigen manier hoe mensen hun plek vinden in een ruimte die niet echt van hun zelf is en die vooral is ingericht op functie. Is de beleving voor iedereen gelijk of zijn er verschillen? Of zelfs tegenstellingen? Een thema dat past bij het station.

“Voor NS is het heel belangrijk dat reizigers zich thuisvoelen op onze stations en in onze treinen”, licht onderzoeker Mark van Hagen toe. Van Hagen doet al jaren onderzoek voor NS over dit onderwerp en promoveerde zelfs op het onderwerp wachttijdbeleving. “Door de sfeer op stations te verbeteren of voor afleiding te zorgen kan het wachten worden verzacht. Zo’n fototentoonstelling op het station is daar een perfect voorbeeld van”.

De Somfy Photography Award biedt professionele fotografen de gelegenheid om op basis van hun eigen projectvoorstel het thema fotografisch te verbeelden. Een internationale jury beoordeelt het werk op deze tentoonstelling. De winnaars van de eerste en tweede prijs worden vandaag bekend.

De tentoonstelling op Utrecht Centraal is nog de hele maand januari te bezichtigen. Meer informatie over de tentoonstelling en de genomineerde fotografen is te vinden op somfyphotographyaward.com