Utrecht,
03
november
2022
|
06:01
Europe/Brussels

Nieuwe NS tarieven voor 2023: gemiddelde prijs 4,3% omhoog, veelgebruiker goedkoper uit

Samenvatting

Wie volgend jaar met de trein reist, betaalt gemiddeld 4,3 procent meer dan nu. Met ingang van 1 januari 2023 past NS de prijzen van kaartjes en abonnementen aan. Losse reizen stijgen met 5,5 procent. Abonnementen waarmee onbeperkt op een traject of het hele land gereisd kan worden, worden juist 2,4 procent goedkoper. Zo wil NS het voor forenzen aantrekkelijk maken om vaker met de trein te reizen. NS corrigeert elk jaar de tarieven op basis van de verwachte inflatie en de gebruiksvergoeding die aan ProRail wordt betaald.

download

Tjalling Smit, binnen de Raad van Bestuur van NS verantwoordelijk voor treinkaartjes en abonnementen: “We willen de prijs van het treinkaartje betaalbaar houden zodat zoveel mogelijk mensen met de trein kunnen reizen. De rekening van de coronapandemie waarin NS zware verliezen leed mag daarom niet bij onze reizigers terechtgekomen. Tegelijk wordt NS op dit moment geconfronteerd met een torenhoge inflatie. Voor 2022 en 2023 wordt een totale inflatie van bijna 13 procent verwacht. Reizen met de trein wordt in deze twee jaren 6,3 procent duurder. Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan € 100 miljoen en dat brengt NS zelf op. Kijkend naar de brandstofprijs die in een jaar tijd met 18 procent is toegenomen, kan je zelfs stellen dat de trein ten opzichte van de auto goedkoper is geworden.” 

Vaak reizen goedkoper 
Voor forenzen maakt NS de trein juist goedkoper waarmee we hopen dat deze groep weer vaker met de trein gaat reizen. De tarieven van de abonnementen Altijd Vrij en Traject Vrij – waarmee onbeperkt in het land of op een traject gereisd kan worden – dalen volgend jaar met 2,4 procent. Na de pandemie zijn forenzen meer gaan thuiswerken, terwijl dagjesmensen al in grotere aantallen terug zijn. NS heeft voor de dagjesmensen de afgelopen twee jaar nieuwe kortingstickets ontwikkeld, waardoor je in sommige gevallen tot 60 procent korting met de trein kan reizen. 

Bekijk de prijswijzigingen voor de reisproducten voor consumenten en de zakelijke reisproducten

Internationaal 
NS verhoogt de internationale tarieven gemiddeld met 5%. Zoals eerdere jaren rekent NS hier met een ander inflatiecijfer doordat deze tarieven door internationale regels op een eerder moment vastgesteld moeten worden. 

OV-fiets 
NS is voornemens om het tarief voor het huren van een OV-fiets te verhogen van € 4,15 naar € 4,45 per 24 uur. Dit heeft NS ter advies voorgelegd aan de reizigersorganisaties. 

Btw eraf 
We proberen ook op andere manieren het treinkaartje betaalbaar te houden. Op dit moment betaalt elke reiziger negen procent btw, terwijl eind vorig jaar Europese lidstaten de mogelijkheid hebben gekregen om de btw op het openbaar vervoer naar 0% te verlagen. Onder andere op aandringen van NS doet de overheid nu onderzoek naar het afschaffen van de btw. Daarnaast is NS in 2020 begonnen met een besparingsprogramma van € 1,4 miljard om kosten te drukken.