Utrecht,
11
november
2017
|
15:50
Europe/Brussels

Nieuwe pop-up expo op station Breda: De mantel der liefde

De Mantel der Liefde is een interactieve fototentoonstelling over ouderen en mantelzorg met een informatieve en educatieve functie. De tentoonstelling reist gedurende twee jaar door Nederland en start op station Breda.

 

De jonge fotografe Ilse Wolf (26) heeft samen met haar moeder ervaring als mantelzorger voor haar vader (74) die een arm mist. Al een aantal jaren werkt ze aan een fotoboek over hem. Daarnaast bracht ze voor BredaPhoto samen met ouderen uit twee verzorgingstehuizen hetzelfde thema in beeld in twee exposities tijdens het festival. 

Ilse voelde dat ze meer moest doen met het onderwerp en wilde mantelzorgers en ouderen onder de aandacht brengen. Het idee speelde al langer door haar hoofd, maar toen ze het afgelopen mei in een blog op haar website zetten zat ze binnen no time met een copywriter en een ruimtelijk ontwerpster om de tafel en werd De Mantel der Liefde geboren. Een project dat binnen vier maanden de steun kreeg van o.a. het Ministerie VWS, de Provinvie Noord-Brabant en de Gemeente Breda. 

De afgelopen maanden volgde Ilse twaalf diverse mantelzorg situaties. Haar eigen ouders, een vrouw van 83 die 24/7 voor haar thuiswonende man van 90 zorgt, een hond die als mantelzorger functioneert, twee zussen die al 75 voor elkaar zorgen, een kleinzoon en opa, een schoondochter met haar schoonmoeder, maar ook gezinnen die zich preventief voorbereiden op de toekomst. Zo kwam ze terecht in een klooster dat is omgebouwd tot vier woningen waar vier generaties zich in hebben gevestigd. 

Mantelzorg betekent: zorgen, liefde, iets voor elkaar over hebben, voor elkaar klaarstaan. Het betekent ook dat je van een ander afhankelijk bent. Merel van der Linden ontwerpt de expositie waarin we bezoekers in de positie van een mantelzorger brengen. De bezoeker zal samen met een ander een handeling moeten verrichten om de foto’s te kunnen bekijken: aan een wiel draaien, een lade openen of blokken stapelen en verplaatsen om een puzzel op te lossen. Het maakt duidelijk dat je elkaar nodig hebt. Door de foto’s en de interviews van de koppels te combineren, wordt de beleving van de tentoonstelling versterkt. Deze wordt ook een ontmoetingsplaats tijdens evenementen en een plek voor lezingen en educatieprojecten. 

De expositie is dit weekend gestart op het station in Breda in het weekend van de Mantelzorger.