Utrecht,
08
oktober
2021
|
17:05
Europe/Brussels

Nieuwe stadsentree Zwolle feestelijk geopend

Op vrijdag 8 oktober is de nieuwe, groene en gastvrije entree van Regio Zwolle officieel geopend. Kinderen van de Parkschool openden de nieuwe groene loper met de regenlaarzen aan en sprongen zo hoog mogelijk in de nieuwe vijver. Dansers uit de hele regio zorgden ervoor dat dit moment niet onopgemerkt voorbijging. ‘Regio Zwolle heeft een nieuwe entree, één om trots op te zijn’, aldus Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van Regio Zwolle.

Een entree om trots op te zijn
Een aantal jaren geleden was de noordzijde van Station Zwolle nog een van de drukste plekken in de regio. Iedere dag reden er honderden bussen en waren er verkeersregelaars nodig om de stroom van reizigers, bezoekers, fietsers en ander verkeer in goede banen te leiden. Deze plek is nu veranderd naar een entree met een grootse uitstraling: een groene loper van het station naar de binnenstad en andersom.

De groene en gastvrije stadsentree Stationsplein-Stationsweg met klimaatrobuuste ondergrondse fietsenstalling is nu klaar, en het stationsgebouw is omgebouwd tot ‘een huiskamer van de stad’. Burgemeester Snijders: ‘Een belangrijke mijlpaal voor alle Zwollenaren, bezoekers, reizigers uit heel Nederland; in Zwolle is vanaf nu iedere dag de groene loper uitgerold’.

Groenste station van Nederland
‘Eerder werd al ingezet op ultieme duurzame bereikbaarheid, deelmobiliteit en snellere ov-verbindingen. Zo werd er geïnvesteerd in extra spoorcapaciteit, de reizigerstunnel, het nieuwe busstation met laadstations en de Schuttebusbrug aan de zuidzijde van het station. Nu is ook de noordzijde van het station vernieuwd’, vertelt gedeputeerde Bert Boerman van provincie Overijssel. ‘Hiermee zet station Zwolle een belangrijke stap naar het ‘groenste station van Nederland’, vult wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle aan.

Superspons voor de stad
Het Stationsplein is omgetoverd tot een sprankelend verblijfsplein met een grote vijver en mooi groen, met zicht op de nieuwe groene loper naar de binnenstad van Zwolle. Samen met de klimaatrobuuste ondergrondse fietsenstalling zijn het Stationsplein en de Stationsweg veranderd in een groene stadsentree. Wethouder Ed Anker: ‘Deze entree is tegelijkertijd ook een ‘superspons’. Want door alle toegepaste slimme klimaatoplossingen kan de noordentree veel water opvangen. En dat is belangrijk, want in de toekomst vallen er vaker hevige regenbuien en kan de temperatuur in de zomer flink oplopen. Bij een toekomstbestendig station, past dan ook een groene entree die slim met het toekomstige klimaat omgaat. Hier zie je hoe de nieuwe deltawerken in de stad eruit zien.’

Reizen, wachten, werken en ontmoeten
‘We vinden het belangrijk dat het reizen met het openbaar vervoer aangenaam en gemakkelijk is’, vertelt Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur van ProRail. ‘Hier hoort bijvoorbeeld ook bij dat je op een prettige manier aankomt op het station en je fiets goed kunt stallen. Met de nieuwe fietsenstalling en het nieuwe stationsplein in Zwolle is dit meer dan geslaagd.’ Regiodirecteur Maarten Haverkamp van NS vult aan: ‘Het station is veel meer dan alleen een plek waar je op de trein stapt. De stationshal is omgevormd tot plek waar bezoekers op een prettige manier kunnen wachten op de trein, werken of anderen ontmoeten. De gevels zijn meer open en geven zicht van plein naar trein. De reizigers kunnen weer terecht voor hun dagelijkse voorzieningen. Voor de ochtend, middag en avond is er altijd wat beschikbaar om mee te nemen op reis; Hierdoor wordt het reizen met het openbaar vervoer van en naar Zwolle nog fijner en comfortabeler’.

Vier mee! Ontdek de groene entree vanuit de lucht
Bijzondere momenten zijn er om samen te vieren. Iedereen is dan ook van harte welkom om de nieuwe entree te bewonderen. In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 oktober is het resultaat vanuit de lucht te bewonderen. Zwollenaren, reizigers en bezoekers stappen tussen 10.00 uur en 18.00 uur gratis het reuzenrad in om de nieuwe entree vanuit een ander perspectief te bekijken. Daarnaast zijn er op het Stationsplein verschillende tentoonstellingen te zien. Met unieke historische beelden, bijzondere foto’s van de grote verbouwingen en indrukwekkende plannen voor onder andere Oosterlaan-Westerlaan en de passerelle, de toekomstige loopbrug over het spoor.

Spoorzone Zwolle ontwikkelt verder
Met de opening van de nieuwe entree zet het grootste station van Regio Zwolle weer een stap naar een duurzame toekomst. De verwachting is namelijk dat het aantal reizigers van en naar Zwolle en de regio de komende jaren zal groeien. Zwolle investeert daarom samen met partners in het station én het gebied eromheen. Deze plek is in de afgelopen jaren al door steeds meer mensen ontdekt; het is een geliefde plek om te wonen, te werken en te leren. De komende jaren zal het gebied stap voor stap veranderen naar een groen, levendig en aantrekkelijk nieuw stuk stad. Het nieuwe innovatieve en creatieve hart van Regio Zwolle, met volop nieuwe woningen voor iedereen die graag in het centrum Zwolle woont.

Eerste Luca’s by Julia’s opent op station Zwolle
Het vernieuwde station heeft een primeur. Vanaf vandaag kunnen reizigers de eerste Luca’s by Julia’s bewonderen op station Zwolle. Bij Luca’s by Julia’s kunnen reizigers terecht voor vers afgebakken pizza en andere Italiaanse gerechten, naast de belegde broodjes en koffie van Julia’s. Er zijn ook verschillende Italiaanse producten voor thuis te krijgen, zoals diverse olijfolies en benodigdheden om thuis pizza te maken.