Heerlen,
05
augustus
2019
|
16:13
Europe/Brussels

Nieuwe station Heerlen in gebruik genomen

Om 05.24 uur vanochtend hebben de eerste reizigers de trein gepakt op het nieuwe station van Heerlen. De eerste tien reizigers kregen uit handen van NS projectmanager Ger Houben een cadeaubon. De hele ochtend zijn reizigers getrakteerd op appels, om aan te geven dat ze op het nieuwe frisse station van Heerlen waren.

Het nieuwe station ligt in het hart van Maankwartier, het nieuwe stationsgebied in Heerlen. Het Maankwartier is ontworpen door de Heerlense bouwmeester en kunstenaar Michel Huisman. Hij heeft een nieuw stuk binnenstad gecreëerd met een station, winkels, pleintjes, een hotel, kantoren en woningen. Maar het is ook één groot kunstwerk, met daarin nog eens 89 kunstwerken die verwijzen naar sterrenbeelden. Ook is het de nieuwe verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de stad.

StationsHuiskamer

Op het nieuwe station zitten nog steeds een GWK, AKO en Smullers. Daarnaast is de StationsHuiskamer geopend. De StationsHuiskamer is een formule, waarmee wordt ingespeeld op de behoefte van de reiziger om ook op een regionaal station op een prettige plek te verblijven. 

De StationsHuiskamer is gevestigd in de geheel nieuwe stationshal in het nieuwe station dat boven de sporen in Heerlen is gebouwd. Het is een open ruimte met veel daglicht en zicht op de treinen en de sporen. Bij de inrichting zijn ook lampen aan de muur bevestigd die de naam Heerlen vormen, maar dan op typisch Heerlense wijze geschreven. Daarnaast is er veel groen aanwezig, wordt er onder andere koffie verkocht, kan men naar het toilet en zijn er extra stopcontacten geplaatst om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden. 

De StationsHuiskamer op station Heerlen is de 20e StationsHuiskamer die geopend is. Dit jaar opent NS op acht regionale stations een nieuwe Stationshuiskamer, waarmee het totaal aantal StationsHuiskamers op 25 komt. In 2021 wil NS in totaal 35 StationsHuiskamer geopend hebben.

Officiële opening

Na de zomervakantie op zaterdag 31 augustus wordt de officiële opening van station Heerlen gevierd in samenwerking met Cultura Nova. Hét jaarlijks terugkerend grensoverschrijdend cultureel zomerfestival in Heerlen en omgeving. Met onder meer een concert door violiste Rosanne Philippens, een formele openingshandeling en twee kleurrijke parades door Heerlen.