Utrecht,
09
april
2020
|
10:00
Europe/Brussels

Noodzakelijke reizigers opgelet: Paasweekend vol werkzaamheden

Reizigers die tijdens de paasdagen noodzakelijkerwijs de trein nemen - zoals medisch personeel, mantelzorgers, schoonmakers en vakkenvullers - moeten alert zijn op werkzaamheden in het komende Paasweekend. ProRail werkt bijvoorbeeld tussen station Zaandam en Amsterdam Sloterdijk en bij Zwolle aan verbeteringen en onderhoud van het spoor. Mensen die niet per se de (internationale) trein hoeven te nemen, wordt verzocht dat niet te doen.

Verder zijn er ook bij station Eindhoven Centraal, Tilburg en Den Bosch werkzaamheden. Tussen Leiden en Den Haag Centraal en rond Dordrecht wordt ook aan het spoor gewerkt. Voor niet-noodzakelijke reizigers maakt dit niet uit, zij worden sowieso niet in de trein verwacht. Het kabinet heeft gisteren nogmaals benadrukt dat het belangrijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat kan niet in te volle treinen: de trein en het vervangend busvervoer zijn daarom even geen uitje.

Klik hier voor een compleet overzicht van werkzaamheden of kijk in de reisplanner-app.

Ondanks werkzaamheden toch naar bestemming
Ondanks deze en toekomstige werkzaamheden aan het spoor wil NS noodzakelijke reizigers met zo veel mogelijk ruimte laten reizen. Daarom zetten we meer bussen in dan gebruikelijk voor de verwachte reizigersaantallen en rijden er meer snelbussen. Daarbij houden we rekening met de locatie van zorginstellingen en ziekenhuizen.

Protocol ‘Samen veilig doorwerken’
Bij alle werkzaamheden volgen de aannemers van ProRail het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de bouw- en technieksector is vastgesteld.

Maatregelen Openbaar vervoer
Alle vervoerbedrijven en ProRail hebben eerder al maatregelen genomen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van het OV de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare dienstregeling. Voorlopig rijden we tot en met
 28 april speciale dienstregelingen. Vanaf vrijwel ieder station in Nederland rijden - in alle richtingen - twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur werd gereden, blijft dit zo. Ook voor alle bussen, trams en metro’s gelden speciale dienstregelingen, kijk daarvoor op de site van uw vervoerbedrijf.

Algemene gevolgen voor noodzakelijke reizigers
Noodzakelijke reizigers kunnen door de aanpassingen te maken krijgen met een langere reistijd en vaker overstappen. OV-bedrijven doen hun uiterste best om per station, waar mogelijk, tenminste één winkel en één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel open te houden voor onze reizigers. Zo bieden we reizigers waar dat kan nog informatie, hulp, een warme drank en iets te eten.

Het advies blijft om alleen te reizen als het echt moet. Ga in dat geval goed voorbereid op pad: voor vertrek, reisplannercheck!