Utrecht,
25
april
2019
|
16:38
Europe/Brussels

NS beëindigt activiteiten Ierse lease-dochter NSFS

Samenvatting

NS heeft een koper gevonden voor de laatste treinen die in bezit zijn van NS-dochter NS Financial Services (NSFS). Het betreft 54 treinen (type Coradia Lint) die worden geleaset aan Abellio Duitsland voor de Sachsen-Anhalt spoorconcessie. Eerder al werden alle treinen voor het Nederlandse spoor in Nederland ondergebracht. Met de laatste verkoop beëindigt NS de activiteiten van deze Ierse dochter.

In een biedingsproces dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden, werden in eerste instantie 5 potentiele kopers geselecteerd. Hieruit is 3i European Operational Projects Fund als koper geselecteerd. De verkoop is inmiddels afgerond en heeft geen effect op de inzet van de treinen op de Duitse concessie.

In 2017 besloot NS als onderdeel van zijn nieuwe strategie om alle treinen voor het Nederlandse Hoofdrailnet onder te brengen bij de Nederlandse NS-dochter NS Lease B.V. In december van vorig jaar werden ook de 6 treinen voor de regionale Alphen – Gouda-concessie en 3 ICE-treinen in Nederland ondergebracht. De 9 treinen die door Keolis bij NSFS werden geleased, werden aan Keolis verkocht.

De beëindiging van de activiteiten van NSFS is goedgekeurd door de aandeelhouder van NS, het Ministerie van Financiën.