Utrecht,
20
april
2022
|
15:26
Europe/Brussels

NS brengt je naar jouw Koningsdagbestemming

Samenvatting

Op woensdag 27 april viert Nederland eindelijk weer massaal Koningsdag. De meeste festiviteiten en evenementen in het land zijn makkelijk bereikbaar per trein. NS rijdt een speciale Oranjedienstregeling met extra én langere treinen. Ook op Koningsnacht rijden er op een aantal trajecten meer en langere treinen. Er staan veel extra collega’s klaar om reizigers op weg te helpen en treinen en stations schoon te houden. De Koninklijke familie bezoekt dit jaar Maastricht, ook het station wordt daarom volledig in Koningsdagsfeer gebracht. Vanaf nu is de speciale Oranjedienstregeling verwerkt in de NS Reisplanner. Op www.ns.nl/koningsdag is meer praktische en regionale informatie te vinden.

Voorbereid op reis

Advies aan reizigers is om de tijd te nemen en voor vertrek de NS-App of de Reisplanner te raadplegen. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden, raden we aan vooraf de OV-chipkaart op te laden of online een E-ticket te kopen, dat ook op een mobiele telefoon te laden is. Reizigers met een NS Flex-abonnement betalen achteraf. Voor het snel in- en uitchecken bij de poortjes, raden wij reizigers aan hun vervoerbewijs gereed te houden.

Rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Arnhem, Zwolle en Maastricht waar de koninklijke familie op bezoek komt, verwachten we de meeste drukte. 

Amsterdam

Koningsdag Amsterdam trekt naar verwachting een kleine 200.000 bezoekers per trein. De vrijmarkten en festiviteiten in het centrum zijn via station Amsterdam Centraal te bereiken. Bezoekers aan de diverse dance-events reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie hiervoor de informatie op onze site. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn net als andere jaren op Koningsdag gesloten. Bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de RAI en het Olympisch Stadion via station Amsterdam Zuid.

Internationale treinen

De aankomst- en vertrekstations van internationale treinen zijn op Koningsdag ongewijzigd. Vanwege werkzaamheden rijdt de IC Berlijn tot en met 6 mei vanaf/tot Hengelo. Reizigers vanuit Amsterdam die een vliegtuig moeten halen of met de internationale trein gaan reizen, raden wij aan om tijdig op pad te gaan vanwege de drukte.

Alcoholbeleid en bagagekluizen

Met z’n allen houden we Koningsdag gezellig, daarom geldt een aantal maatregelen. Zo wordt op de stations in de winkels geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations. Op een aantal stations zijn de bagagekluizen/-depots niet beschikbaar. De maatregelen gelden vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur. Alleen op Utrecht Centraal sluiten de kluizen al op 25 april 19.30 uur.

ProRail

Vanuit 12 verkeersleidingposten in het land werken honderden treindienstleiders om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden. Op verschillende plekken staan diesellocomotieven paraat om eventuele storingen zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Ook is er maximale inzet van incidentenbestrijders.