Utrecht,
18
april
2018
|
00:00
Europe/Brussels

NS brengt je naar jouw Koningsdagfeest

Samenvatting

Op vrijdag 27 april viert Nederland weer massaal Koningsdag. De meeste festiviteiten en evenementen in het land zijn makkelijk en voordelig bereikbaar per trein. NS rijdt een speciale Oranjedienstregeling met extra én langere treinen. Ook op Koningsnacht rijden er op een aantal trajecten meer en langere treinen. Er staan veel extra collega’s klaar om reizigers op weg te helpen en treinen en stations schoon te houden. Met het Oranjeretour, alleen online te koop t/m 27 april 14.00 uur, reizen bezoekers met 20% korting naar hun favoriete Koningsdagbestemming en weer terug. Het Oranjeretour kan ook als E-ticket op de mobiele telefoon worden geladen. Ongeveer een week voor Koningsdag is de speciale Oranjedienstregeling verwerkt in de NS Reisplanner. Op www.ns.nl/koningsdag is meer praktische en regionale informatie te vinden.

Voorbereid op reis

Advies aan reizigers is om de tijd te nemen en voor vertrek de Reisplanner te raadplegen via ns.nl of de Reisplanner Xtra app. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden, is het handig om vooraf de OV-chipkaart op te laden of online het Oranjeretour te kopen, dat ook op een mobiele telefoon te laden is. Op de meeste grote stations in Nederland zijn de poortjes inmiddels gesloten, ook op Amsterdam Centraal. Voor het snel in- en uitchecken, raden wij reizigers aan hun vervoerbewijs gereed te houden.

Rond steden als Amsterdam, Breda, Alkmaar, Arnhem, Eindhoven en Zwolle wordt de grootste drukte verwacht. Feestgangers worden op diverse stations door NS welkom geheten en de weg gewezen naar een aantal favoriete bestemmingen. Bezoekers aan de diverse betaalde dance-events informeren we dat toegangskaarten alléén in de voorverkoop verkrijgbaar zijn.

Amsterdam

Koningsdag Amsterdam trekt naar verwachting een kleine 200.000 bezoekers per trein. De vrijmarkten en festiviteiten in het centrum zijn via station Amsterdam Centraal te bereiken. Bezoekers aan de diverse dance-events reizen via het dichtstbijzijnde station. Zie hiervoor de informatie op onze site. Station Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten, bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de RAI via station Amsterdam Zuid.

Internationale treinen

De aankomst- en vertrekstations van internationale treinen zijn op Koningsdag ongewijzigd met uitzondering van de IC Brussel, die rijdt grotendeels alleen tussen Den Haag HS-Brussel-Zuid/Midi v.v., en één van de Eurostar-treinen, die tot Rotterdam rijdt. Voor meer informatie: www.nsinternational.nl
Reizigers vanuit Amsterdam die een vliegtuig moeten halen of met de internationale trein gaan reizen, raden wij aan om tijdig op pad te gaan vanwege de drukte. 

Alcoholbeleid en bagagekluizen

Met z’n allen houden we Koningsdag gezellig, daarom geldt een aantal maatregelen. Zo wordt op de stations in de winkels geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations. Op een aantal stations zijn de bagagekluizen/-depots niet beschikbaar. De maatregelen gelden vanaf 26 april 19.00 uur tot 28 april 7.00 uur.

ProRail

Vanuit 13 verkeersleidingposten in het land werken honderden treindienstleiders om het treinverkeer op 27 april in goede banen te leiden. Op verschillende plekken staan storingsploegen en diesellocomotieven paraat om eventuele storingen zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Er is maximale inzet van incidentenbestrijders en er staan ook mobiele camera’s langs het spoor om spoorlopers vroegtijdig te kunnen signaleren en weg te halen van het spoor.