Utrecht,
03
juni
2021
|
11:05
Europe/Brussels

NS en Alzheimer Nederland introduceren de Hoofdreiscoupé

Realistische treincoupé reist langs 12 verpleeghuizen voor mensen met dementie

Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. Met de Hoofdreiscoupé willen we mensen met dementie even afleiding bieden om positieve herinneringen op te halen.

Bijna iedereen houdt van reizen. Op bezoek bij familie, naar een museum met vrienden of een bijzondere, nieuwe plek ontdekken. Maar wat als dat niet meer kan?

Zintuigen prikkelen
Met de Hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daar de deur voor uit te hoeven. Marjan Rintel, president-directeur van NS: “Zo lang we dementie niet kunnen genezen, moeten we alles doen wat we kunnen om lichtpuntjes te bezorgen. Met de Hoofdreiscoupé nemen we mensen met dementie en hun naasten mee op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. De coupé bestaat uit echte treinonderdelen, zoals treinstoelen, het tafeltje en het bekende kantel-prullenbakje. Hopelijk zorgt het voor een fijne reis.” De beelden die vanuit het treinraampje te bekijken zijn, tonen het landschap van het traject Amsterdam naar Alkmaar. Directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland Gerjoke Wilmink vertelt: “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug.”

Hoofdreiscoupé in Haarlem
Vandaag opende Gerjoke Wilmink samen met Marjan Rintel en conducteur Angela Wierenga de Hoofdreiscoupé in het Reinaldahuis van Zorggroep Reinalda in Haarlem. De coupé staat in de gemeenschappelijke ruimte, zodat bewoners en familieleden kunnen plaatsnemen om een kopje koffie te drinken en met elkaar herinneringen op te halen of in stilte uit het raampje kunnen staren. Conducteur Angela Wierenga: “Goedendag, ik kom vandaag de vervoersbewijzen controleren.” Zij vervolgt lachend: “Nee hoor, ik kom even langs om een praatje te maken en te kijken of het aan niets ontbreekt.” Carolien Koning, bestuurder Zorggroep Reinalda in Haarlem, vindt het een mooi initiatief van Alzheimer Nederland en NS: “Wij zijn trots dat onze bewoners als eerste de vertrouwde beleving van het reizen met de trein in de Hoofdreiscoupé hier in huis mogen ervaren. Bovendien sluit de Hoofdreiscoupé heel goed aan bij onze zorgvisie gebaseerd op liefdevolle zorg die past bij de individuele wensen en achtergronden van onze bewoners met dementie.”

Hoofdreiscoupé op tournee
De Hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem gaat de Hoofdreiscoupé naar Rotterdam.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS
Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteur Angela Wierenga en haar collega’s in contact komen met reizigers met dementie. Lees het ervaringsverhaal van Angela hier. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Bekijk voor meer inspiratie deze treincoupés: D’n Horstgraaf in VenloZonnekamp in Steenwijk, Lorentzhuis in VelpScarlet House in Stroud en The Gateway Care Home in Bradford