Maastricht,
25
augustus
2023
|
11:54
Europe/Brussels

NS en gemeenten roepen september uit tot #posifiets-maand

Na de vakantie verwelkomt NS traditiegetrouw veel reizigers die per fiets naar het station komen. Bij het station zijn daarom veel laagdrempelige en toegankelijke stallingsmogelijkheden. Helaas staan heel wat fietsen kriskras geparkeerd. Samen met verschillende gemeenten doopt NS september om tot #posifiets-maand. Een maand lang worden fietsers in het zonnetje gezet en wordt tegelijkertijd aandacht gevraagd voor het op de juiste en vooral veilige manier stallen van de fietsen. #posifiets is ontwikkeld in Maastricht en zojuist werd de campagne overgedragen aan NS.

Jipke, stationsmanager bij NS: ‘’Sommige reizigers willen zo dicht mogelijk bij het perron parkeren en stallen de fiets dan lukraak op een plek waar dit niet mag. Dat levert gevaarlijke situaties op voor mensen met een kinderwagen, een rollator, een blindegeleidestok of een rolstoel. En wij willen juist een veilige stationsomgeving die aantrekkelijk en toegankelijk is."

Samenwerking
Tijdens ‘de #posifiets-september-maand’ willen NS en gemeenten reizigers bewust maken van een schone en veilige stationsomgeving. En als het echt niet anders kan, zorgt de gemeente ervoor dat verkeerd gestalde fietsen worden gelabeld en weggehaald. Gemeenten die sowieso aansluiten zijn onder andere Maastricht, Leeuwarden, Zwijndrecht, Goes en Eindhoven.   

Gelabelde posifiets

#posifiets
De #posifiets-campagne zet in op vaker fietsen, veilig fietsen én veilig stallen en is in 2021 ontwikkeld door de gemeente Maastricht samen met  Zuid-Limburg Bereikbaar. In Maastricht doen universiteit, hogeschool, studenten- en belangenorganisaties, ondernemers, woningcorporaties en buurtnetwerken mee. Dit jaar zijn ook andere gemeenten in Zuid-Limburg, verschillende onderwijsinstellingen in heel Limburg en de Provincie Limburg gaan meedoen. Zeker niet alle ‘fietsvragen’ zijn even snel opgelost, maar met kleine stapjes, enthousiasme en gezamenlijke verantwoordelijkheid blijft de aanpak groeien. NS omarmt #posifiets en daagt gemeenten uit om deel te nemen aan de ‘#posifiets-september-maand’ en wil #posifiets landelijk op de kaart te zetten.