Utrecht,
05
juli
2023
|
10:03
Europe/Brussels

NS en ProRail leggen treinverkeer in deel van Nederland stil vanwege hevige storm

Samenvatting

Update 19.45 uur

Geleidelijk meer treinverkeer na storm, schade vooral in Noord-Nederland groot

ProRail en NS hebben vanavond in het gebied getroffen door storm Poly een deel van het treinverkeer weer opgestart. Met name op de trajecten Amsterdam – Schiphol, Amsterdam – Rotterdam via HSL en Den Helder – Alkmaar. Op een aantal trajecten is de schade van storm fors en moet deze hersteld worden. Hier kan voorlopig nog geen treinverkeer plaatsvinden.

NS gaat de dienstregeling de komende uren stapsgewijs uitbreiden. Naast de trajecten Amsterdam – Utrecht, Amsterdam – Hilversum, Utrecht – Amersfoort, gaan er ook geleidelijk meer treinen rijden op de trajecten Amersfoort – Zwolle, Zwolle – Assen en Weesp – Zwolle. Dit zijn zogenaamde “thuisbreng-treinen”; vooral bedoeld om reizigers die gestrand waren weer op bestemming te krijgen. Reizigers wordt geadviseerd de reisplanner te raadplegen.

Op trajecten waar geen treinen rijden, worden reizigers geadviseerd om op zoek te gaan naar alternatieve reismogelijkheden. Reizigers die vanochtend op pad gingen en vervolgens door de storm kosten moesten maken om thuis te komen, kunnen aanspraak maken op compensatie. Zij kunnen hiervoor vanaf morgen terecht op ns.nl 

Verwachtingen morgen
Ook morgen moeten reizigers, met name in Noord-Nederland, rekening houden met uitval en vertraging van treinen. Het advies blijft kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Update 17.15 uur

NS en ProRail starten treinverkeer deel Noord-Holland en Utrecht weer op, schade vooral in Noord-Nederland groot

ProRail en NS verwachten vanavond een deel van het treinverkeer weer op te kunnen starten. Het gaat met name om delen van de provincies Noord-Holland en Utrecht. Deze spoorlijnen zijn na afloop van de storm weer schadevrij en veilig verklaard. Op een aantal trajecten – vooral van en naar Noord-Nederland -  is de schade van storm Poly fors en moet deze hersteld worden. Hier kan voorlopig nog geen treinverkeer plaatsvinden.

NS gaat de dienstregeling de komende uren stapsgewijs opstarten op onder meer de trajecten, Amsterdam – Schiphol, Amsterdam – Rotterdam via HSL, Amsterdam – Utrecht, Amsterdam – Hilversum en Utrecht – Amersfoort, Den Helder - Alkmaar. Hier gaan mondjesmaat weer treinen rijden. Dit zijn zogenaamde “thuisbreng-treinen”; vooral bedoeld om reizigers die gestrand waren weer op bestemming te krijgen. Reizigers wordt geadviseerd de reisplanner te raadplegen.

Op trajecten waar geen treinen rijden, worden reizigers geadviseerd om op zoek te gaan naar alternatieve reismogelijkheden. Reizigers die vanochtend op pad gingen en vervolgens door de storm kosten moesten maken om thuis te komen, kunnen aanspraak maken op compensatie. Zij kunnen hiervoor vanaf morgen terecht op ns.nl

 

Update: 13.45 uur:

- ProRail en NS houden rekening met forse schade aan spoorlijnen. Herstel kan mogelijk lang duren

- Gratis koffie, thee en toilet voor reizigers die niet verder komen

De storm die vandaag over ons land raast, werd aanzienlijk zwaarder dan vooraf werd verwacht. Vanochtend gold code rood voor delen van Noord-Nederland. Hevige storm kan dan voor grote schade zorgen aan zowel de trein als het spoor en de bovenleiding, waardoor het niet langer verantwoord was om door te blijven rijden. Daarom hebben ProRail en NS besloten om het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil te leggen. Omdat de storm zich verder naar de noordelijke helft van Nederland verplaatst, werd het treinverkeer vanaf 10.00 uur ook in Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland stilgelegd. Reizigers werden afgeraden om in dit gebied te reizen. 

Forse schade, gehele dag hinder

NS en ProRail houden rekening met forse schade aan het spoor. Gezien de enorme windkracht en de omvang van het getroffen gebied verwacht ProRail dat het veel tijd kost om omgevallen bomen te verwijderen en sporen en bovenleiding te herstellen. Als de schade op het spoor net zo groot is als op de weg, dan is de ravage enorm. Vanaf het begin van de middag gaat NS zogenaamde “schouwtreinen" rijden. Treinen rijden dan stapvoets over het afgesloten spoor, om zo de staat van de spoorlijn te inspecteren. Vanwege de veiligheid gebeurt dat met lege treinen zonder reizigers. Met deze schouwtreinen wordt duidelijk hoe groot te schade is. Vervolgens kan ProRail beginnen met opruimen en herstel. Zodra dat gebeurd is, kan NS op de herstelde spoorlijn geleidelijk het treinverkeer hervatten. Omdat de omvang van de schade nog niet duidelijk is, kunnen NS en ProRail nu nog niet inschatten wanneer alle schade hersteld is en of en waar het treinverkeer hervat kan worden. Reizigers moeten in het getroffen gebied daarom de hele dag rekening houden met hinder.  Reizigers wordt geadviseerd om alternatief vervoer te zoeken.

Beperkt Internationaal treinverkeer

Ook het internationale treinverkeer heeft overlast van de hevige storm. De treinen van en naar Duitsland (ICE en IC Berlijn) rijden vandaag niet, wanwege de impact van de storm op Duitsland. Ook Eurostar naar Londen rijdt vandaag niet. Internationale reizigers van deze treinen kunnen hun reis kosteloos annuleren of omboeken. De Intercity Brussel en de Thalys naar Brussel en Parijs rijden vanwege de storm van en naar Rotterdam in plaats van Amsterdam.

Gratis koffie, thee en toilet in getroffen gebied

Reizigers op stations in het getroffen gebied, kunnen gratis koffie en thee krijgen. Ook kunnen zij gratis gebruik maken van het toilet op het station.