Utrecht,
17
maart
2022
|
11:24
Europe/Brussels

NS en ProRail leveren bijdrage aan dekkend AED-netwerk

Op ieder station in Nederland  is vanaf vandaag een AED aanwezig. De afgelopen maanden hebben NS en ProRail zich hard gemaakt om alle stations van een AED  te voorzien. De laatste AED werd vandaag geplaatst op station Woerden. Door het aanbod van AED’s uit te breiden van 50 naar alle stations willen we een bijdrage leveren aan het landelijk dekkende AED-netwerk. Er hangen nu 575 AED’s verspreid over 400 stations in Nederland. De AED’s zijn aangemeld bij HartslagNu.

AED-loze zone 
Door het plaatsen van AED’s op stations, wordt de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen, vergroot. In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied waar in een straal van 500 meter geen dag en nacht beschikbare AED is die is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. ‘’Als Hartstichting zijn we zeer blij met de voortvarendheid waarmee de NS en ProRail de stations hebben voorzien van AED’s”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. ‘’De nieuwe AED’s  zijn te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station. Het is een belangrijke en onmisbare bijdrage voor een dekkend AED-netwerk, nu én in de toekomst.''

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur NS: ‘’Wij zijn als NS en ProRail blij dat wij hebben bijgedragen aan  het vullen AED-loze zones. Zo’n 17.000 mensen per jaar krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de reanimatie binnen de eerste zes minuten start, en er gebruik wordt gemaakt van een AED, is de kans op overleven het grootst. 

Burgerhulpverleners
HartslagNu is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen het bericht om te reanimeren of om eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is. Door AED’s te plaatsen op treinstations zorgen we ervoor dat mensen in de omgeving van het station een grotere kans hebben op overleving bij een hartstilstand. Dat gebeurt samen met de vrijwilligers van HartslagNu, die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die dag en nacht beschikbaar zijn om levens te redden.

Op alle stations in Nederland is binnenkort, na de vervanging op de huidige 50 stations, minimaal één AED beschikbaar die is aangemeld bij HartslagNu.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Ans Rietstra, lid van de Raad van Bestuur van spoorbeheerder ProRail, wijst op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die NS en ProRail nemen op stations. “Waar we ons in vroeger tijden vooral strikt hielden aan onze rol als vervoerder en spoorbeheerder, zien we tegenwoordig een bredere taak voor de spoorsector weggelegd. Die gaat niet alleen om reizigers snel en veilig van A naar B brengen, maar ook om het algehele welzijn van de mensen op stations. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het rookverbod dat NS en ProRail enkele jaren geleden op stations hebben ingevoerd, in de watertappunten die NS heeft aangelegd en nu in het plaatsen van meer AED’s.”

Vanaf nu staat de AED ook weergegeven op de NS-app en op ns.nl, onder het kopje ‘Voorzieningen’. De AED’s die al op de 50 stations hingen, worden dit jaar vervangen.