Utrecht,
04
december
2017
|
23:59
Europe/Brussels

NS Flex: steeds meer details bekend

In oktober werd bekend dat NS een nieuwe manier van reizen gaat testen, waarmee het niet meer nodig is om saldo op je OV-chipkaart te laden. Met NS Flex reis je met je OV-chipkaart in het hele OV, maar betaal je met een factuur achteraf. Op de NS-app en op ns.nl heb je inzicht in de kosten en kun je opties aan- en uitzetten. Zo kun je onderweg upgraden naar de eersteklas of maandelijks je abonnement aanpassen aan je actuele reisgedrag.

Een kleine 100 testers reizen inmiddels met een beperkte variant van NS Flex, terwijl we op basis van hun ervaring blijven sleutelen. Steeds meer details van hoe NS Flex er precies uit gaat zien worden duidelijk. Deze liggen nu voor advies voor aan de consumentenorganisaties. We lichten er een paar uit:

Nieuwe abonnementen

NS Flex-abonnementen zijn vergelijkbaar met de huidige abonnementen, maar ze zijn opgebouwd uit losse elementen, waardoor ze nog iets flexibeler zijn geworden. Nieuw zijn het Weekend Voordeel-abonnement, waarmee reizigers tegen een lage maandprijs alleen 40% korting in het weekend krijgen. En het Weekend Vrij-abonnement zonder dalkorting, dat uitsluitend recht geeft op vrij reizen in het weekend.

Een overzicht van alle NS Flex-abonnementen:

 

 

Klasse

Prijs p/m

Weekend Voordeel

40% korting in het weekend.

/

€ 2,-

Dal Voordeel

40% korting in het weekend en doordeweeks gedurende de daluren.

/

€ 5,-

Altijd Voordeel

40% korting in het weekend en buiten de spits, en 20% korting in de spits.

/

€ 23,-

Weekend Vrij zonder dalkorting

100% korting in het weekend.

2e

€ 31,-

1e

€ 37,-

Weekend Vrij met dalkorting

100% korting in het weekend en 40% korting buiten de spits.

2e

€ 34,-

1e

€ 40,-

Dal Vrij

100% korting in het weekend en buiten de spits.

2e

€ 103,-

1e

€ 130,-

Altijd Vrij

100% korting in het weekend, buiten de spits en in de spits.

2e

€ 334,-

1e

€ 561,-

De prijzen van de abonnementen zijn gebaseerd op de maandprijs van vergelijkbare jaarabonnementen waarmee reizigers op saldo reizen, maar 1 euro per maand duurder. Voor de abonnementen waarop van toepassing zijn ze ruim voordeliger dan de vergelijkbare maandabonnementen. De abonnementen zijn maandelijks aanpasbaar en daarmee flexibel af te stemmen op het reisgedrag.

Ook voor reizigers zonder abonnement

Ook reizigers zonder abonnement kunnen flexibel reizen en achteraf betalen met NS Flex Basis. De aanschafkosten bedragen eenmalig 10 euro en dat is inclusief een OV-chipkaart.

Wisselen van klasse

Wisselen van klasse kan met NS via de NS-app en via de website, tot vijftien minuten na het moment van inchecken. Zo kun je op het perron of zelfs nog direct na instappen wisselen van klasse.

Beschikbaarheid

In november is NS met de eerste klanttesten gestart. Momenteel gebeurt dit uitsluitend met klanten die over een Dal Voordeel-abonnement beschikken. In het eerste half jaar van 2018 wordt de test uitgebreid voor bestaande abonnementhouders en reizigers zonder abonnement. Mede op basis van hun ervaringen en feedback wordt NS Flex verder ontwikkeld.

NS verwacht NS Flex halverwege 2018 in het assortiment op te kunnen nemen. NS Flex is dan beschikbaar voor iedereen die op rekening wil reizen en achteraf wil betalen. Voor reizigers die nog geen abonnementhouder zijn zal een kredietcheck onderdeel zijn van het aanmeldproces van NS Flex. Zo’n kredietcheck is vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld telefoonproviders doen bij het afsluiten van een telefoonabonnement.

NS blijft ook na de introductie NS Flex verder ontwikkelen om functionaliteiten toe te voegen.