Utrecht,
01
juli
2019
|
07:00
Europe/Brussels

NS gaat verse filterkoffie schenken in de trein

Samenvatting

“Goedemiddag beste reizigers. Op deze trein is Railcatering aanwezig, ik kom zo bij u langs met onze nieuwe verse filterkoffie.” Jelle Timmermans van NS Railcatering schenkt voor het eerst echte verse filterkoffie in de trein. Reizigers in de Intercity van Utrecht Centraal naar Zwolle kregen vrijdag al de primeur, maar vanaf vandaag is het op alle 7 trajecten van NS Railcatering zover. Jelle: “Ik schonk 2 jaar oploskoffie in de trein, maar echte filterkoffie vinden reizigers veel lekkerder. Ik heb de bonen een halfuur geleden zelf gemalen,” zegt Jelle die vanaf vandaag in nieuwe kleding en met een nieuw aanbod van dranken en versnaperingen door de trein loopt.

15 kilo

Jelle loopt 3 dagen per week door de trein. Tijdens een dienst draagt hij zo’n 15 kilo met zich mee en loopt hij gemiddeld ongeveer 3 kilometer. Jelle: dat is best wel zwaar, maar ook erg leuk om te doen. Reizigers die op het station geen tijd hadden om wat lekkers te kopen, zijn blij als ze mij zien en ik help hen graag.”

Oploskoffie of niet; ook de oude koffie was al het best verkochte product van de Railcatering. NS verkoopt jaarlijks zo’n 400.000 koppen koffie in de trein. Tweederde hiervan is gewone koffie, een derde cappuccino. De nieuwe koffie heeft RFA keurmerk (Rainforest Alliance gecertificeerd). Deze organisatie zet zich in voor milieuvriendelijke productie en sociale arbeidsvoorwaarden. Daarnaast geven we alleen een deksel als hiernaar gevraagd wordt. Hiermee wil NS zorgen wij voor minder plastic afval. Reizigers met een eigen beker krijgen bovendien 25 cent korting.

Van bananenbrood tot popcorn

“Verse filterkoffie, het klinkt simpel, maar dat is het niet,” aldus Floris Merkx, verantwoordelijk voor de Railcatering bij NS. “Na 2 uur verversen we de koffie. Naast het schenken van nieuwe koffie, wordt de hele Railcatering vernieuwd met nieuwe kleding voor de collega’s. Daarbij wordt ook het assortiment vernieuwd en op het moment van de dag afgestemd. In de ochtend wordt er bananenbrood aan de reiziger aangeboden en in de middag een broodje kaas. Voor in de avond is er popcorn. Lekker als je een filmpje kijkt in de trein.”

NS Railcatering bestaat 13 jaar en is nu aanwezig op zeven langere Intercity-trajecten. (Utrecht – Eindhoven, Utrecht – Zwolle, Utrecht – Arnhem, Utrecht – Deventer, Zwolle – Almere, Rotterdam – Antwerpen, Rotterdam – Tilburg) NS wil dit aantal graag uitbreiden om meer treinreizigers onderweg van een hapje en een drankje te kunnen voorzien. Of dat lukt is de vraag; het blijkt erg lastig om voldoende medewerkers te krijgen in de huidige krappe arbeidsmarkt.