Utrecht,
09
oktober
2015
|
12:21
Europe/Brussels

NS: geen prijsstijging abonnementen die reizen in het dal stimuleren

Abonnementen om met NS in de daluren te reizen, worden volgend jaar niet duurder. Overige tarieven worden alleen aangepast aan de inflatie. Dat heeft NS vandaag besloten na overleg met de consumentenorganisaties (klik hier).

NS let scherp op de kosten zodat we een gematigd tariefbeleid kunnen voeren. Daarbij is het stimuleren van (meer) reizen in de rustigere daluren een belangrijk uitgangspunt. Ook komend jaar zet NS dit beleid voort.

NS verhoogt niet alle prijzen, maar kiest bewust om de abonnementen Dal Voordeel, Altijd Voordeel, en Dal Vrij niet in prijs te verhogen in 2016. NS kiest hiervoor omdat dit juist producten zijn die reizigers stimuleren om in de rustigere daluren de trein te nemen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor mensen die gebonden zijn aan het reizen in de spitsuren. Ook reisproducten zoals de Railrunner, Groepsretour, Keuzedagen en Toeslag 2-1 worden niet in prijs verhoogd.

Na advies van de consumentenorganisaties (klik hier) wijzigt NS de tarieven voor 2016 van enkele reizen, dagretours en een deel van de abonnementen met de inflatiecorrectie en een deel van de stijging van de gebruiksvergoeding voor infrastructuur die ProRail aan NS in rekening brengt. Doordat het Dubbele Opstaptarief is afgeschaft, kunnen deze kosten in mindering worden gebracht op het treinkaartje.

De tarieven voor de enkele reizen, dagretours en dagkaarten op NS trajecten per 1 januari met gemiddeld 2,09% zullen stijgen. De abonnementen Traject Vrij, het Voordeelurenabonnement, het Grensabonnement en Altijd Vrij zullen op deze datum met gemiddeld met 2,20% stijgen. Om reizen met de trein ook volgend jaar aantrekkelijk te houden, voert NS diverse gerichte acties met extra voordelige producten.