Utrecht,
13
oktober
2019
|
12:56
Europe/Brussels

NS-Kinderboekenruil met jeugdig enthousiasme van start

De NS-kinderboekenruil is vanmorgen onder luid gejoel en jeugdig enthousiasme van start gegaan op station Utrecht Centraal. Voorleesconducteurs John Piqué en Romano Strang openden samen met Anna Woltz (auteur Kinderboekenweekgeschenk 2019) en Natascha Stenvert (illustrator Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019) de ruil, waarop kinderen met hun boek de geel-blauwe boekenkast - die kan praten!- bestormden.

Kinderen kunnen een eigen boek ruilen voor een van de ruim 2000 nieuwe boeken of voor een boek van een ander kind. Ook op station Amsterdam Centraal staan vandaag, op de laatste dag van de Kinderboekenweek, deze boekenkasten. Het is de vijfde keer dat NS de Kinderboekenruil organiseert, overgebleven boeken worden gedoneerd aan Kinderzwerfboek.

‘Hartverwarmend gezicht’
“Wat fantastisch om zoveel kinderen helemaal verdiept in mooie boeken te zien. Een geweldige afsluiting van de 65ste Kinderboekenweek samen met heel veel ouders en kinderen!” aldus Anna Woltz. Voorleesconducteur John Piqué voegt toe: “Het is zo leuk om te zien dat kinderen tijdens het voorlezen met je mee op reis gaan en hun fantasie de vrije loop laten. En allemaal ruilen ze een boek dat ze vervolgens stevig in hun knuistjes houden. Een hartverwarmend gezicht.”
De pratende boekenkast kon helaas niet reageren, die was te druk met het ruilen van Kinderboeken.

Voorleesconducteurs
NS’ers bezochten tijdens de Kinderboekenweek al 22 scholen van Almere tot Zwolle om klassen op de basisschool voor te lezen. Soms op een wel heel bijzondere manier: hoofdconducteur Marieke van Strater las in gebarentaal voor aan dove of slechthorende kinderen en kinderen met een taalontwikkelingsstoornis van Kentalis Talent in Vught.Tijd voor lezen
Lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Sinds 2001 werkt NS samen met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de NS Publieksprijs (oktober/november) en de Kinderboekenweek.

Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen.