Utrecht,
05
november
2019
|
10:00
Europe/Brussels

NS maakt abonnementen flexibel; 40% middagspitskorting vervalt in 2021

Samenvatting
  • Flexibel met NS Flex beschikbaar voor alle abonnementen
  • Eenvoudiger met minder verschillende abonnementsvormen
  • Betere spreiding door alleen korting in de daluren

Flexibel, eenvoudiger en betere spitsspreiding, dat is wat NS beoogt met een update van NS-abonnementen volgend jaar. Ruim een miljoen abonnementhouders worden de komende tijd door NS persoonlijk geïnformeerd. NS Flex wordt standaard voor de meeste abonnementen en het aantal verschillende abonnementsvormen wordt gehalveerd van 22 naar 11. Om reizigers in de spits meer kans op een zitplaats te bieden, stopt NS vanaf 2021 met het geven van 40% korting tijdens de middagspits.

Tjalling Smit (Raad van Bestuur van NS): “NS wil reizen met het OV makkelijk maken, zonder borg en zonder opladen van de OV-chipkaart. We hebben goed geluisterd naar reizigers en naar de adviezen van consumentenorganisaties om onze abonnementen simpeler te maken. Met deze update bieden we reizigers meer gemak en flexibiliteit en zijn we bovendien voorbereid op toekomstige manieren van betalen in het OV.”

Alleen korting tijdens dal

Toenemende drukte tijdens de spits is voor NS reden om alleen het reizen in de daluren extra te stimuleren met korting. Het Voordeelurenabonnement is het laatste abonnement met 40% middagspitskorting en wordt al sinds 2011 niet meer verkocht. Aan de ene kant verdwijnt vanaf 2021 voor reizigers die nu nog een Voordeelurenabonnement hebben de korting tijdens de middagspits. Aan de andere kant wordt de kans op een zitplaats groter voor reizigers die het volledige tarief betalen. Het Voordeelurenabonnement zonder middagspitskorting wordt zeven euro goedkoper.

Tjalling Smit: “Het wordt steeds drukker in de spits, we zetten alle zeilen bij om zoveel mogelijk reizigers een kans op een zitplaats te bieden. We investeren miljarden in nieuwe treinen en helpen reizigers een zitplaats vinden met de NS-app. Korting tijdens de drukke middagspits is niet meer van deze tijd.”

Tjalling Smit, NS
Korting tijdens de drukke middagspits is niet meer van deze tijd.
Tjalling Smit, NS

Keuzedagen straks hele jaar te gebruiken

Ook Keuzedagen zijn vanaf 2021 alleen geldig in de daluren. Daar staat tegenover dat alle Keuzedagen straks het hele jaar te gebruiken zijn, in plaats van elk gedurende een periode van twee maanden. Met Keuzedagen reizen abonnementhouders van 60 jaar of ouder zeven dagen per jaar onbeperkt met de trein.

Geen saldoladen, geen verplichte borg

NS Flex is straks beschikbaar voor alle NS-abonnementen en wordt standaard voor abonnementen Altijd Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel. De Flex-abonnementen worden in prijs verlaagd waardoor het prijsverschil met andere abonnementen vervalt. Abonnementhouders zijn met NS Flex af van het saldoladen en ook de verplichte borg van tien euro op de OV-chipkaart is niet meer nodig. Abonnementhouders zitten nergens aan vast en kunnen maandelijks hun abonnement aanpassen of stopzetten, bijvoorbeeld tijdens de vakantie. Online en in de NS-app hebben reizigers inzicht in de gemaakte reiskosten per trein, bus, tram, metro en OV-fiets. Ook kunnen ze daar eenvoudig switchen naar de eersteklas, zelfs ná het inchecken.

Reizen met saldo

Reizen met saldo op de OV-chipkaart blijft mogelijk zonder abonnement, met Dal Voordeel/Voordeelurenabonnement (korting tijdens de Daluren) en met Kids Vrij (gratis reizen voor kinderen tot 12 jaar).

Belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

NS Flex wordt beschikbaar voor alle NS-abonnementen.

De abonnementen Altijd Vrij, Traject Vrij, Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel krijgen standaard NS Flex.

Het aantal verschillende abonnementsvormen wordt stapsgewijs vereenvoudigd van 22 naar 11.

NS Flex-abonnementen Weekend Vrij, Dal Vrij en Altijd Voordeel worden € 1,- per maand goedkoper, waardoor het prijsverschil met reizen op saldo-abonnementen vervalt.

Alle NS-abonnementen worden maandelijks opzegbaar. Reizigers die nu reizen met een maandabonnement zijn straks met NS Flex tot wel 20% goedkoper uit.

Het Voordeelurenabonnement geeft vanaf 1 januari 2021 alleen nog korting in de daluren, gelijk aan Dal Voordeel. De kans op een zitplaats tijdens de middagspits wordt hierdoor groter.

Het Voordeelurenabonnement wordt € 7,- goedkoper en gaat net als Dal Voordeel € 60,- per jaar (€ 5,- per maand) kosten.

Keuzedagen voor 60-plussers zijn vanaf 2021 een heel jaar geldig in de daluren.