Utrecht,
03
mei
2017
|
11:13
Europe/Brussels

NS-machinist op Spitsbergen: snelle terugtrekking gletsjers maakt indruk

Op het eiland Spitsbergen – vlakbij de Noordpool - rijdt geen enkele geel-blauwe trein. Toch was een machinist van NS hier de afgelopen dagen aan het werk. Wat had hij daar eigenlijk te zoeken? Machinist Freddy Velthuizen reisde mee met de 2 graden Noordpool expeditie. Hij kon hier met eigen ogen zien hoe snel ons klimaat verandert.

Bij NS hebben de machinisten enorm veel invloed op de duurzaamheid van het treinvervoer – elke machinist kan jaarlijks het stroomverbruik van 17 huishoudens uitsparen door energiezuiniger te rijden. NS gebruikt jaarlijks evenveel stroom als de hele stad Amsterdam. NS wil als grootverbruiker van energie én als maatschappelijk betrokken bedrijf zo duurzaam mogelijk werken. Daarom is ook bijvoorbeeld het energiecontract met Eneco afgesloten om alle elektrische treinen te laten rijden op 100% windstroom.

Wat heeft het ‘zien met eigen ogen’ dan opgeleverd? Freddy Velthuizen over zijn bijzondere reis: "het snelle terugtrekken van de gletsjers maakte echt het meeste indruk op me. De Noordpool is de klimaatbeheersing van onze planeet en die maken we kapot. Dit moet stoppen. Ik ben blij dat ik als machinist van NS de mogelijkheid heb om zoveel te kunnen doen voor het klimaat. Ik voel nu extra sterk het besef dat we de aarde goed moeten doorgeven aan onze kinderen". 

Machinist Freddy Velthuizen bedacht al eind jaren ’80 de methode om treinen te laten ‘uitrollen’: de trein komt dan op tijd aan op het station en verbruikt dan geen stroom voor de aandrijving. Alle NS machinisten zijn hiervoor in de afgelopen jaren opgeleid. Zo kan NS 10% besparen op het verbruik; de groene stroom die NS hiermee uitspaart is dan beschikbaar voor andere gebruikers. De groenste – en goedkoopste – energie is immers de energie die je niet gebruikt.

Wie met de trein reist is sowieso duurzaam goed bezig; de auto en het vliegtuig veroorzaken nog steeds veel CO2 uitstoot

NOS reisde ook mee met de expeditie en maakte een aantal verslagen. Klik hier voor een overzicht en samenvatting.