Utrecht,
21
februari
2019
|
15:42
Europe/Brussels

NS ondertekent Plastic Pact

Donderdag 21 februari ondertekent NS, samen met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties, het Plastic Pact. Een initiatief van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om in 2025 minder plastic te gebruiken en meer plastic te recyclen. NS wil het afval op stations, treinen en werkplaatsen verminderen en het afval dat overblijft zoveel mogelijk recyclen en hergebruiken.

De ambities van NS zijn groot en het halen van deze ambities kan NS niet alleen, hiervoor zijn alle partners in de afvalketen nodig. Samen met leveranciers en afvalverwerkers zoekt NS daarom naar oplossingen om het afval te verminderen en te verwerken tot bruikbare grondstoffen. Het Plastic Pact brengt partijen bij elkaar en onderschrijft de uitdagingen die komen kijken bij het in praktijk brengen van afvalambities, zoals het vergroten van de capaciteit voor nascheiding van afval, het vergroten van de vraag naar recyclaten en de communicatie rondom afvalscheiding.

Initiatieven van NS
Een voorbeeld van een initiatief dat moet helpen bij de reductie van plastic afval op stations en in treinen is de aanleg van ruim 200 watertappunten bij stations in 2019, waardoor reizigers geen plastic wegwerpflesjes hoeven te kopen. Daarnaast werkt NS aan een eigen herbruikbare beker, gemaakt van plastic afkomstig van stations en wordt door korting op een warme drank bij het meenemen van een eigen beker afval voorkomen. Ook worden de mogelijkheden voor inzameling van pet-flesjes onderzocht.