Utrecht,
22
november
2022
|
12:01
Europe/Brussels

NS: “Onderzoeksresultaten chroom-6 verdrietig en pijnlijk”

Samenvatting

De resultaten van het RIVM-onderzoek naar chroom-6 in NS-werkplaatsen van 1970 tot en met 2020 zijn vandaag bekendgemaakt. Het RIVM schrijft onder andere dat tijdens onderhoud en reparatie van treinen, collega’s en oud-collega’s in werkplaatsen in contact kunnen zijn gekomen met chroom-6. NS biedt aan alle collega’s en oud-collega’s die hierdoor ziek zijn geworden of zich daar zorgen over maken, excuses aan. NS biedt vanaf vandaag een regeling voor collega’s en oud-collega’s die door het werken met chroom-6 ziek zijn geworden. 

Wouter Koolmees, president-directeur NS: “De onderzoeksresultaten van het RIVM liegen er niet om: NS beschermde (oud)collega’s onvoldoende tegen chroom-6. Namens de Raad van Bestuur van NS bied ik alle collega’s en oud-collega’s die ziek zijn geworden of zich daar zorgen over maken mijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop toen is gewerkt. Voor hen zijn de resultaten verdrietig. Voor een maatschappelijke organisatie als NS zijn de resultaten uitermate pijnlijk. Als erkenning heeft NS - met steun van de vakbonden - een regeling opgesteld voor gedupeerden. We hopen dat zij daar gebruik van maken.” 

NS-regeling chroom-6  
Vanaf vandaag heeft NS een regeling beschikbaar gesteld voor collega’s en oud-collega’s die ziek zijn geworden door werken met chroom-6. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het ziektebeeld en de duur van de blootstelling. Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering. Mogelijke blootstelling aan chroom-6 kan, ook als er geen sprake is van ziekte, leiden tot zorgen over de gezondheid. We bieden collega's hulp bij deze zorgen.  

Collega’s kunnen per direct een aanvraag doen voor deze regeling. Met vragen over de regeling kunnen zij terecht bij het onafhankelijke informatiepunt chroom-6. NS heeft met de vakbonden FNV, VVMC en CNV overleg gevoerd over de regeling die NS openstelt. Hun suggesties zijn in de regeling verwerkt. De vakbonden ondersteunen de regeling van NS. 

Over chroom-6  
NS vroeg het RIVM in 2015 om onderzoek te doen, nadat bleek dat in oude verflagen en op onderdelen van sommige NS-treinen chroom-6 zit. Chroom-6 is een metaal dat onder andere helpt tegen roestvorming. Bij het schuren van verf komt stof vrij, die stof kan kleine chroom-6 delen bevatten. Als je die stof inademt kan dat slecht zijn voor je gezondheid.  

Aanbevelingen onafhankelijke commissie 
NS heeft een Onafhankelijke Commissie opgericht om de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen. Deze commissie heeft op basis van de onderzoeksresultaten van het RIVM een aantal aanbevelingen aan NS gedaan. Zo heeft de onafhankelijke commissie onder andere geadviseerd om een tegemoetkomingsregeling beschikbaar te stellen die eenvoudig en praktisch uitvoerbaar is. NS neemt de aanbevelingen over.  

Collega’s nu voldoende beschermd 
In oude verflagen en op onderdelen van sommige treinen kan ook nu nog chroom-6 zitten. NS heeft extra onderzoek laten doen naar de manier waarop we in 2022 met chroom-6 werken.  

Uit de resultaten, uitgevoerd door onderzoeksbureau Caesar Consult, blijkt dat blootstelling aan chroom-6 op dit moment verwaarloosbaar tot laag is. Collega’s worden volgens de onderzoekers voldoende beschermd door de manier waarop we nu werken. Zo zijn er bijvoorbeeld aparte ruimtes voor werkzaamheden als lassen, schuren en slijpen, zijn werkplaatsen voorzien van goede afzuiging, worden persoonlijke hulp- en beschermingsmiddelen beschikbaar gesteld en worden collega’s regelmatig getraind.

De volledige NS Regeling Chroom-6 is via deze link te vinden: NS regeling chroom-6 - Chroom6 NS