Utrecht,
06
februari
2024
|
07:27
Europe/Brussels

NS past aanschaf samenreiskorting aan

Samenvatting

Vanaf 19 februari gaat het kopen van een treinkaartje met samenreiskorting veranderen. Voortaan heb je een samenreiscode nodig van de abonnementhouder om met samenreiskorting te reizen. Met deze aanpassing verwachten wij dat er minder reizigers met een ongeldig vervoersbewijs reizen en er minder discussie en vervelende situaties ontstaan in de trein.

Met de samenreiskorting kunnen onze abonnementhouders 40 procent korting cadeau doen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of collega. Daarbij moet je wel meereizen in de daluren of in het weekend. Als medereiziger hoef je op dit moment daarvoor alleen een kaartje met samenreiskorting te kopen. Helaas komt het regelmatig voor dat reizigers met deze korting reizen, maar onduidelijk is met wie ze meereizen. De samenreiskorting leidt daarom voor onze collega’s op de trein vaak tot discussie bij controle van het vervoersbewijs, met soms vervelende situaties als gevolg.

Meer duidelijkheid 
De nieuwe methode draagt bij aan de veiligheid van onze collega's en medereizigers. Met de nieuwe methode is er namelijk geen onduidelijkheid meer met wie wordt meegereisd. De abonnementhouder genereert een code die vervolgens gedeeld kan worden met de medereiziger. Die heeft de code nodig om een e-ticket te kopen of om de samenreiskorting te activeren binnen zijn eigen NS-abonnement. De conducteur kan vervolgens bij controle op zijn scanner zien met welke abonnementhouder wordt meegereisd. 

download
Hoe werkt de samenreiscode?

Overgangsperiode tot 22 april 
Tot 22 april is er een overgangsperiode en kunnen reizigers ook nog via de oude methode reizen met de samenreiskorting. Vanaf 22 april kan dat alleen nog met een samenreiscode via de NS-app en website en verdwijnt de samenreiskorting uit de kaartautomaat. Reizigers kunnen ook terecht bij de OV-servicewinkel. 

Vanaf 19 februari start een campagne om reizigers te informeren over de nieuwe werkwijze. Reizigers met vragen die niet kunnen wachten kunnen contact opnemen met klantenservice via ns.nl/klantenservice/contact.