Utrecht,
01
november
2016
|
11:21
Europe/Brussels

NS-proef spitsmijden uitgebreid, tijdelijke spitsbus stopt

NS breidt de proef voor spitsmijden met MyOV uit van twee naar zes trajecten. Vanaf 1 november kunnen reizigers ook meedoen op de lijnen Den Bosch-Utrecht, Arnhem-Utrecht, Veenendaal-Utrecht en Hilversum-Utrecht. Eerder kon dit al vanuit Geldermalsen en Amersfoort naar Utrecht. De proef - waarbij reizigers punten sparen als ze in minder drukke treinen reizen - vervangt de tijdelijke inzet van spitsbussen die sinds augustus op een deel van deze trajecten rijden. Deze trekken slechts enkele reizigers en worden stopgezet. Het aantal NS-reizigers dat sinds 15 augustus meedoet aan MyOV is boven verwachting: 6.000 NS-reizigers hebben de app inmiddels gedownload.

NS onderzoekt of met MyOV de spits beter gespreid kan worden om zo de overlast van te drukke treinen in de spits te beperken. De eerste resultaten zijn bemoedigend maar het is nog te vroeg om te zien of het leidt tot minder drukke treinen.

De gekozen trajecten zijn spoorlijnen waarin het in de spits druk kan zijn. De MyOV-app laat zien welke treinen doorgaans rustiger zijn en zo punten opleveren. Reis je met deze treinen, dan spaar je punten die je kunt inwisselen voor een cadeau: van gevulde koek en koffie tot bioscoopkaartjes of spoordeelwinkeluitjes. 25 keer met de trein naar Utrecht? Dat kan straks zomaar een gratis bioscoopkaartje opleveren, mits je de juiste trein neemt. NS is het derde spoorbedrijf dat deelneemt aan MyOV. Eerder startten vervoerders Arriva en Connexxion een proef met MyOV om de drukke spits op hun treindienst te spreiden.

Drukke treinen

Door de aanhoudende groei van de economie en de dalende werkloosheid, reizen steeds meer mensen met de trein. In de spits kan het daardoor soms erg druk zijn. De afgelopen maanden nam NS diverse maatregelen. Naast een proef met spitsmijden, bracht NS in september 11 oude dubbeldekkers terug op het spoor. Dit leverde 8.700 extra vervoersplaatsen. Vanaf de nieuwe dienstregeling stromen de nieuwe sprinters in die NS met spoed bestelde. Dit levert uiteindelijk 16.700 extra vervoersplaatsen op.