Utrecht,
29
december
2021
|
17:47
Europe/Brussels

NS raadt af om met de trein naar België te gaan vanwege grote drukte

Door grote drukte op de Intercity Brussel tussen Amsterdam - Rotterdam - Breda - Antwerpen - Brussel is voldoende afstand houden onmogelijk. Ook op de regionale grensovergangen, zoals in Roosendaal, kan het drukker zijn dan normaal. Daarom raden we af om met de trein naar België te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. Dit advies geldt voorlopig tot 9 januari.

De afgelopen dagen zagen we grote drukte ontstaan in de treinen naar België. Vooral op station Breda zorgt dit ook voor drukte op het perron. Nu we afraden om de trein naar België te nemen is het iets rustiger geworden op de perrons, maar de treinen zitten nog altijd vol. Soms zo vol dat we reizigers achter moeten laten op het perron. Op de perrons waar de IC Brussel vertrekt staat extra personeel om de drukte in goede banen te leiden en reizigers verder te helpen indien nodig.

In de avond zien we dat reizigers meer gespreid over de treinen naar huis komen. Op de perrons staat ook extra personeel om de reizigersstroom in goede banen te leiden.

Reizigers die naar België willen kunnen ook gebruik maken van de Thalys. Op de Thalys is zitplaatsreservering verplicht en kunnen we de bezetting van de trein beter vooraf in de gaten houden (staanplaatsen zijn verboden).

Studentenreisproduct

Er gaan berichten rond dat studenten gratis naar Antwerpen kunnen rijden. Dat is niet zo. Het studentenreisproduct is alleen geldig op binnenlandse treinen. Vanaf de grens is een treinkaartje nodig dat (vooraf) online of aan de balie gekocht kan worden.

Extra trein

Op dit moment rijden we alle treinen die we hebben voor de IC Brussel. Het verlengen van treinen is niet mogelijk omdat de treinstellen geschikt moeten zijn voor het Nederlandse spoornet, de Hogesnelheidslijn en het Belgische spoornet. Er rijden vaste treinstellen op de IC Brussel. Net als gisteravond rijden we vanavond een extra trein tussen Antwerpen en Nederland. Deze trein zal om 22.41 uur vertrekken vanaf Antwerpen Centraal.

Wel heeft de Belgische Spoorwegmaatschappij NMBS besloten hun stoptreinen vanuit Roosendaal richting Antwerpen te verlengen.

Komende dagen

We blijven de situatie de komende dagen in de gaten houden. Er blijft extra personeel op de perrons om drukte in goede banen te leiden. Daarnaast bekijken we per dag of we een extra trein vanuit Antwerpen naar Breda inzetten.