Utrecht,
16
december
2021
|
09:33
Europe/Brussels

NS schrapt tijdelijk rustige treinen

Samenvatting

Vanaf 20 december rijdt NS tijdelijk minder treinen in de avond, nacht en spits. Zo zal op korte termijn de gebruikelijke avonddienstregeling twee uur eerder starten. Verder blijft NS de volledige dienstregeling rijden.

Sinds de aanscherpte coronamaatregelen van het kabinet zijn de reizigersaantallen in de avond gedaald. Voor de avondlockdown zaten nog 55% van het gebruikelijk aantal reizigers (t.o.v. 2019) tijdens de avonduren in de trein. Nu is dat 40%. Ook in de spits is sinds de aanscherpte maatregelen een daling te zien, van 60% naar 50%.

Extra forensentreinen en nachttreinen
Door de teruglopende reizigersaantallen hebben we daarom besloten om op zes trajecten tijdelijk de extra forensentreinen en op twee trajecten nachttreinen te schrappen. Het reguliere nachtnet, inclusief verbinding naar Schiphol, blijft gewoon rijden.

Avonddienstregeling
Op korte termijn start NS twee uur eerder met de gebruikelijke avonddienstregeling. Dat betekent dat we op elf trajecten na 18:30 uur minder treinen rijden. Voor deze elf trajecten geldt: waar zes treinen per uur reden, zullen dat er na 18:30 uur vier zijn. En waar er vier treinen per uur rijden, zullen dat er twee zijn. 

Zitplaatsen
In de treinen die we tijdelijk schrappen, zitten op dit moment gemiddeld nog geen 15 reizigers per 100 zitplaatsen. Zo zaten bijvoorbeeld vorige week woensdag in de intercity van Den Haag naar Utrecht om 20:30 uur slechts 19 reizigers, terwijl er plek voor 300 was. En op diezelfde dag vervoerden we in de sprinter van Gouda naar Rotterdam om 16:55 uur met 200 zitplaatsen maar 30 reizigers. 

Reisplanner
De komende periode blijven we de reizigersaantallen nauwlettend in de gaten houden en de inzet van onze treinen hierop afstemmen. We adviseren reizigers om kort voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen.

Per 20 december rijden deze extra forensentreinen en nachttreinen niet:

Serienummer

Traject

Omschrijving

800

Den Helder - Alkmaar

Extra forensentrein

4500

Amsterdam - Enkhuizen

Extra forensentrein

6200

Assen – Groningen

Extra forensentrein

7400

Veenendaal Centrum - Driebergen Zeist

Extra forensentrein
Per 27 december

7700

Rotterdam- Gouda Goverwelle

Extra forensentrein

8900

Utrecht - Houten Castellum

Extra forensentrein
Per 27 december

591

Zwolle – Groningen

Nachttrein

21400

Utrecht - Eindhoven - Rotterdam

Nachttrein